Obletnica vojne v Ukrajini: predsednica gosti dogodek v znak podpore in sočutja

Slovenija 23. Feb 202306:40 7 komentarjev
Nataša Pirc Musar na posvetu slovenske diplomacije
Borut Živulović/BOBO

Pred jutrišnjo prvo obletnico začetka vojne v Ukrajini bo predsednica republike Nataša Pirc Musar v znak podpore Ukrajini in sočutja z njenimi prebivalci v predsedniški palači gostila osrednji dogodek. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa se bo v New Yorku udeležila skupne delovne večerje na ministrski ravni z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes v znak podpore Ukrajini in sočutja z njenimi prebivalci v predsedniški palači gostila osrednji dogodek ob prvi obletnici začetka ruske invazije na Ukrajino. Ob predsednici bo zbrane nagovoril tudi ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taranov.

Predsednica Pirc Musar bo pred tem obiskala ukrajinske begunke in begunce v nastanitvenem centru v Postojni.

Zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se v New Yorku udeležuje izrednega zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov ob obletnici, pa se bo ob robu udeležila skupne delovne večerje na ministrski ravni z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo. Na zasedanju GS ZN pa naj bi predvidoma glasovali o resoluciji, ki poziva k miru in umiku Rusije iz Ukrajine.

Preberite še: Po letu krvavih bojev v Ukrajini: razbita predstava o vsemogočni ruski vojski

Med kulturnimi dogodki, s katerimi bodo v Sloveniji danes obeležili tragično obletnico, bosta tudi predpremiera dokumentarnega filma o integraciji mladih ukrajinskih glasbenikov v ljubljanskem Kinodvoru ter pogovor z ukrajinskim pisateljem Markom Livinom pri Pomniku miru na Cerju. V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije pa bodo zvečer odprli razstavo Mama, jaz nočem vojne! in Ukrajina pripoveduje.

V petek, na dan, ko bo minilo leto dni od začetka ruske invazije, bo v Ljubljani shod na Kongresnem trgu.

Rusija je Ukrajino napadla 24. februarja lani. Vojna je povzročila veliko uničenja in v odhod iz države prisilila več milijonov ljudi. Po podatkih ZN je bilo doslej ubitih najmanj 8000 civilistov, točnih podatkov za vojake obeh strani pa ni.

Preberite še: Putin in jedrsko orožje: kaj pomeni umik od pogodbe Novi Start

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.