Ugibanj je konec: Zelenski napovedal reorganizacijo ukrajinskega vodstva

Svet 05. Feb 202410:56 > 15:47 12 komentarjev
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Foto: Carlos Osorio/REUTERS)

Kar se je nekaj časa ugibalo, je v nedeljo zvečer postalo jasno. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se podaja v ponastavitev celotnega vodstva države, ki bo delovalo v enotni smeri zmage proti Rusiji. Zatrdil je, da menjave ne bodo samo na čelu vojske, čeprav je prav spor z vrhovnim poveljnikom vojske Valerijem Zalužnim najbolj očiten.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razmišlja o zamenjavi več visokih uradnikov, vključno z voditelji podsistemov v državi. V pogovoru za italijansko televizijo Rai je dejal, da ima v mislih “nekaj resnega, kar ne zadeva posamezne osebe, temveč usmeritev vodstva države”, je poročal britanski Guardian.

Kot je sinoči dejal Zelenski, morajo biti namreč vsi vodilni v državi prepričani o zmagi Ukrajine v boju proti ruski agresiji, je poročala STA. “Ponastavitev, nov začetek je vsekakor potreben. Ko govorimo o tem, imam v mislih zamenjavo številnih vodilnih oseb v državi, ne le na enem področju, kot je vojska,” je dejal Zelenski.

Njegove besede sledijo špekulacijam, da naj bi se odnos med Zelenskim in vrhovnim poveljnikom vojske Valerijem Zalužnim povsem ohladil. Prejšnji teden so iz predsednikovega urada ušle informacije, da naj bi Zelenski Zalužnemu predlagal odstop z mesta, kar pa je ta zavrnil in naslednji dan normalno prišel v službo. Uradni Kijev je pričevanja o pozivu k odstopu zanikal.

Zalužni ima v Ukrajini vse večjo podporo. Po decembrskih podatkih naj bi ga podpiralo kar 88 odstotkov, Zelenskega pa dobrih 60 odstotkov. Decembrska raziskava je pokazala, da 72 odstotkov prebivalcev ne odobrava odstopa Zalužnega, po Kyiv Independent navaja STA. Tudi vse večja priljubljenost Zalužnega bi lahko bila eden od razlogov za vse slabše odnose z Zelenskim.

Vitalij Kličko
Vitalij Kličko (Foto: PROFIMEDIA)

Ob ugibanjih o domnevni razrešitvi Zalužnega je vrhovnemu poveljniku danes v bran stopil tudi župan Kijeva Vitalij Kličko. “V mnogih pogledih so Ukrajinci prav po zaslugi Zalužnega resnično verjeli v naše oborožene sile, ki danes uživajo največje zaupanje,” je nekdanji svetovni prvak v boksu zapisal na Telegramu.

Poudaril je, da je Zalužni kot vojak v vojni preživel veliko težkih trenutkov in da je danes žal nastopil trenutek, ko lahko politika prevlada nad zdravo pametjo in interesi države. Pozval je h koncu političnih intrig in notranjih bojev za oblast. “Danes se moramo boriti za eno stvar – za zmago Ukrajine,” je dodal.

V ruskem obstreljevanju mesta Herson na jugu Ukrajine so bili danes ubiti štirje ljudje, eden je ranjen, so sporočile ukrajinske lokalne oblasti. Do napada je prišlo po sobotnem napadu na Lisičansk, ki so ga ruske oblasti pripisale ukrajinski vojski. Kremelj je obsodil napad, ki naj bi zahteval 28 življenj, med njimi tudi ministra proruske vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje