Janša: Obžalujemo, da danes z volitvami ni potekal tudi referendumski dan

Slovenija 20. Nov 202222:07 3 komentarji

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je ocenil, da so lokalne volitve za stranke, ki niso zgolj muha enodnevnica, enako pomembne kot državnozborske. "Glede na razpoložljive podatke vse kaže, da bo SDS petič zapored zmagovalka volitev v občinah, kjer se mandati za mestne in občinske svete delijo proporcionalno. Pa tudi v skupnem seštevku, ko gre za seštevek občinskih in mestnih svetnikov," je pojasnil. Ocenil je, da bo stranka vsaj dosegla, če ne presegla rezultat izpred štirih let.

Prvak Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša je na sedežu stranke komentiral delne izide lokalnih volitev in jih primerjal z izidi pred štirimi leti. Njegovo izjavo si lahko ogledate v zgornjem posnetku.

Kot je dejal, je bilo na volitvah pred štirimi leti v prvem krogu izvoljenih 52 županov, ki so kandidirali s podporo SDS. Trenutno jim kaže na zmago v 45 občinah, pri čemer še ni zanesljivih podatkov iz občin, kjer je bila prešteta manj kot polovica oddanih glasov. Janša ob tem računa, da bi se poleg tega še okoli 15 do 20 županskih kandidatov, ki kandidirajo z njihovo podporo, prebilo v drugi krog županskih volitev.

Ko gre za svetnike, so imeli pred štirimi leti 632 svetnikov, trenutno, po delnih podatkih volilnih komisij, pa naj bi imeli že zagotovljenih več kot 500 svetniških mest “v proporcionalnem delu”. Brez “večinskega dela” in brez podatkov za okoli 15 odstotkov občin. “Kar pomeni, da bomo v številu presegli rezultat izpred štirih let,” je dejal. Tako bo po besedah Janše SDS že petič zapored zmagovalka v občinah, kjer se mandati delijo proporcionalno, pa tudi v skupnem seštevku mestnih in občinskih svetnikov.

Janša je v nadaljevanju izrazil, da nekoliko skrbi nizka volilna udeležba v posameznih občinah in v skupnem seštevku. Za to sta po njegovem dva objektivna razloga. “Prvi je gostota volitev. Obžalujemo, da danes z lokalnimi volitvami ni sočasno potekal še referendumski dan. Tako bo več kot 1.600.000 volilnih upravičencev ponovno povabljenih na volišča drugo nedeljo. To bi lahko opravili danes. Bilo bi lažje in cenejše za vse. Prav tako to ne bi bistveno vplivalo na same rezultate, ker bi bila volilna udeležba verjetno v okvirih tega, kar je bila volilna udeležba letos,” je povedal.

Kot drugi, bolj nevtralen, razlog je Janša navedel dejstvo, da je bilo 51 županskih kandidatov praktično brez konkurence in da so bili, tako prvak SDS, de facto izvoljeni že ob vložitvi kandidature. “Vidimo, da je bila v tistih občinah udeležba nižja, čeprav so tradicionalno lahko imeli višjo,” je še pojasnil.

Na vprašanje, kaj to pomeni za udeležbo na referendumih, pa je prvak SDS dejal le, da imajo kot predlagatelji cilj doseči kvorum in rezultat, zato upa, da bodo ljudje na referendume prišli kljub utrujenosti. Na vprašanje o poslancih, ki so kandidirali za župane, pa je Janša dejal, da podatkov, ali so izvoljeni, še nima, da pa so večinoma kandidirali zato, da bi pomagali lokalnim odborom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje