Melanii Trump veliki met ni uspel, kriv je bil kolaps kriptoborz

Gospodarstvo 26. Jan 202216:56 > 27. Jan 2022 06:40 0 komentarjev
Melania Trump
PROFIMEDIA

Spletna država nezamenljivega žetona nekdanje prve dame združenih držav Amerike je postala žrtev kolapsa kriptoborz. Na kriptotrgu se je namreč zgodil dramatičen padec vrednosti najbolj prepoznavnih valut, med drugim tudi solane, s katero so dražitelji lahko kupili NFT Melanie Trump.

Nekdanja ameriška prva dama Melania Trump se je konec minulega leta podala v svet NFT ter je vzpostavila svojo platformo za prodajo svojih nezamenljivih žetonov. Svoj prvi NFT je poimenovala Melanijina vizija (Melania’s Vision), gre pa za akvarel umetnika Marca-Antoina Coulona, ki uteleša kobaltno modre oči nekdanje prve dame ZDA.

Na začetku letošnjega leta pa je Melania organizirala novo dražbo, kjer je interesentom ponudila animacijo svojega klobuka, ki ga je nosila ob prvem uradnem obisku. Gre za bel klobuk, ki ga je nosila ob obisku francoskega predsednika Emmanuela Macrona in njegove družine leta 2018.

Izklicna cena za njen drugi NFT je bila 250 tisoč dolarjev (221 tisoč evrov), nakup je bil možen le s kriptovaluto solana, na potek dražbe pa je bistveno vplivalo dogajanje na kriptotrgu, saj je vrednost solane drastično upadla. Vrednost ene solane se je takrat, ko je Melania napovedala državo, gibala okoli 170 dolarjev (150 evrov). Ob zaključku dražbe pa je vrednost padla na približno 95 dolarjev (84 evrov).

Na dražbo prispelo le pet ponudb

Na spletno dražbo je prispelo le pet ponudb, vse pa so se gibale okoli vrednosti 1.800 solane. V sredo ob 3 zjutraj pa se je dražba tudi uradno končala, končni znesek pa se je ustavil pod izklicno ceno, in sicer pri 170 tisoč dolarjih (150 tisoč evrov).

Kot je pojasnila Melania Trump, bo delež izkupička namenila za pomoč otrokom, ki živijo v rejniških družinah, pomoč pa bo usmerjena predvsem v izobraževalne programe s poudarkom na računalniški znanosti in tehnologiji. Nekdanja prva dama sicer ni podrobneje pojasnila, kolikšen delež bo namenila dobrodelnim organizacijam.

Kaj sedaj preostane nekdanji prvi dami? Melania lahko obdrži prejete solane in upa, da bo njihova vrednost vnovič narasla, a hkrati tvega, da bo njihova vrednost še naprej padala, kar bi pomenilo, da bi bil končni izkupiček dražbe lahko še manjši.

Kaj je nezamenljiv žeton?

Nezamenljivi žetoni (ang. non-fungible tokens) so virtualni zbirateljski predmeti, ki so v zadnjem času v kriptosvetu zelo priljubljeni. V nasprotju s klasičnimi kriptokovanci so nezamenljivi žetoni unikatni in opremljeni z digitalnim potrdilom o avtentičnosti, ki ga je nemogoče skopirati ali deliti. S tem certifikatom nato imetnik izkazuje lastništvo nad delom, ki bi ga sicer lahko distribuirali.

Več o nezamenljivih žetonih v članku ABC o NFT: kaj so nezamenljivi žetoni in zakaj bi jih morali poznati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!