Melania Trump organizira novo dražbo: tokrat prodaja klobuk in še en NFT

Gospodarstvo 05. Jan 202219:46 0 komentarjev
Melania Trump
PROFIMEDIA

Nekdanja ameriška prva dama Melania Trump nadaljuje z dražbami na svoji platformi. Tokrat je naprodaj klobuk, ki ga je nosila ob svojem prvem uradnem obisku, ob tem pa še akvarel s klobukom in nezamenljiv žeton (NFT). Izklicna cena je 250 tisoč dolarjev.

Melania Trump, Slovenka in nekdanja ameriška prva dama, tokrat na dražbi prodaja bel klobuk, ki ga je nosila ob obisku francoskega predsednika Emmanuela Macrona in njegove družine leta 2018 v Beli hiši.

Klobuk ima podpis nekdanje prve dame, ob tem pa je na dražbi še akvarel Melanie s klobukom, ki ga je naslikal umetnik MarcAntoine Coulon, in pa NFT oziroma virtualni zbirateljski predmet, ki so v zadnjem času zelo pogosti v kriptosvetu.

Pokrivalo je oblikoval njen osebni stilist Herve Pierre, kombiniral pa ga je z belo obleko priznanega oblikovalca Michaela Korsa. Začetna vrednost na dražbi, ki se začne 11. januarja in bo trajala do konca meseca, znaša 250 tisoč dolarjev, nakup pa je možen le s kriptovaluto solana. Del izkupička bo namenjen za izobraževanje otrok v rejništvu, vendar ni jasno, kolikšen del.

Obisk Macrona je bil v mandatu Donalda Trumpa prvi obisk tujega voditelja, to pa je bil tudi prvi uraden dogodek po tem, ko je v javnosti odmevala afera glede Trumpove nezvestobe.

Prve dame predmete podarijo muzejem

Prodaja virtualnih zbirateljskih predmetov in povezovanje s kriptosvetom, nista običajna praksa nekdanjih prvih dam, poroča CNN.

Mnoge prve dame pomembnejše kose oblačil in druge osebne predmete, povezane s predsedniško administracijo predsednikov običajno, podarijo različnim muzejem.

Konec lanskega leta je sicer Melania Trump organizirala prvo dražbo za digitalno umetniško delo, ki ga je poimenovala “Melanijina vizija”. Takrat je bilo potrebno za akvarel odšteti okrog 155 evrov oziroma eno solano.

Kaj je nezamenljiv žeton?

Nezamenljivi žetoni (ang. non-fungible tokens) so virtualni zbirateljski predmeti, ki so v zadnjem času v kriptosvetu zelo priljubljeni. V nasprotju s klasičnimi kriptokovanci so nezamenljivi žetoni unikatni in opremljeni z digitalnim potrdilom o avtentičnosti, ki ga je nemogoče skopirati ali deliti. S tem certifikatom nato imetnik izkazuje lastništvo nad delom, ki bi ga sicer lahko distribuirali.

Več o nezamenljivih žetonih v članku ABC o NFT: kaj so nezamenljivi žetoni in zakaj bi jih morali poznati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!