Poleg nakazil Olimpiji in kanala C0 pod lupo še gradbeno dovoljenje za Bellevue

Gospodarstvo 23. Jan 202416:24 11 komentarjev

Obsežne kriminalistične preiskave zaradi suma gospodarskega kriminala in korupcije: kriminaliste je poleg dveh sponzorskih pogodb za nogometni klub Olimpija in izdaje gradbenega dovoljenja za kanal C0 po informacijah N1 zanimala tudi izdaja dovoljenj za izgradnjo soseske Bellevue, ki stoji nasproti parka Tivoli. Kaj se je dogajalo?

Kriminalisti, ki so danes zgodaj zjutraj potrkali na vrata domače hiše ljubljanskega župana Zorana Jankovića, kasneje pa tudi na vrata Mestne občine Ljubljane, so, kot je dejal Jankovićev odvetnik Janez Koščak, potrkali še na več kot 50 drugih naslovov. Hišne preiskave so potekale na širšem območju Ljubljane, Kranja, Celja in Nove Gorice. Po neuradnih informacijah N1 pa kriminalisti zbirajo dokaze v kar treh zadevah, zaradi suma gospodarskega kriminala in korupcije pa so se oglasili tudi na upravni enoti Ljubljana.

Odvetnik Koščak je po koncu hišnih preiskav na ljubljanski občini med drugim povedal, da je eno od zadev, ki so pod lupo preiskovalcev, “začela prejšnja vlada Janeza Janše. Državni organ je pod njegovo vlado podal kazensko ovadbo”.

Sum jemanja podkupnin v zameno za izdajo gradbenih dovoljenj

Po neuradnih informacijah N1 gre za postopek, povezan z izdajo gradbenega in uporabnega dovoljenja za sosesko Center Bellevue, ki stoji nasproti parka Tivoli. Z izdajo dovoljenj se je namreč močno zapletalo in zavleklo.

Kaj se je zgodilo? Upravna inšpekcija, ki deluje pod okriljem ministrstva za javno upravo, je leta 2021, torej v času Janševe vlade, v ravnanju uslužbenca upravne enote Ljubljana zaznala nepravilnosti in zbrane informacije predala policiji.

Odprtje soseske Bellevue Living Odprtje soseske Bellevue Living
Lidl je v soseski Center Bellevue odprl 67. trgovino v Sloveniji (Foto: N1)
Bellevue Living ne dobi uporabnega dovoljenja Bellevue Living ne dobi uporabnega dovoljenja
N1
Bellevue Living ne dobi uporabnega dovoljenja Bellevue Living ne dobi uporabnega dovoljenja
N1
Center Bellevue ne dobi uporabnega dovoljenja Center Bellevue ne dobi uporabnega dovoljenja
Stavba stoji v Ljubljani, ob Celovški cesti ter nasproti parka Tivoli. Foto: N1
Odprtje soseske Bellevue Living Odprtje soseske Bellevue Living
Foto: N1
Odprtje soseske Bellevue Living Odprtje soseske Bellevue Living
Foto: N1
Odprtje soseske Bellevue Living Odprtje soseske Bellevue Living
Foto: N1

Po načrtih investitorja, družbe Bellevue Living, ki jo vodi Jascha Popovic, lastniki pa so trije avstrijski investitorji, bi morala biti soseska Bellevue vseljiva že poleti leta 2022, a so jo otvorili šele konec lanskega leta. Kupci so stanovanja, ki so stala med 260 tisoč evri in tremi milijoni evrov, že rezervirali in plačali tudi aro, nato pa se zaradi zapletov z izdajo dovoljenj še kar nekaj časa niso mogli vseliti.

Investitor je za gradbeno dovoljenje na upravni enoti Ljubljana prvič zaprosil decembra 2018, leto pozneje ga je upravna enota izdala, a so se nanj pritožili stranski udeleženci, večinoma sosedje, saj da jim stolpnica odvzame preveč sončne svetlobe. Med sosedi in stranskimi udeleženci, ki so se pritožili, je bila tudi Tina Bregant, sicer v času Janševe vlade državna sekretarka na ministrstvu za zdravje.

Februarja 2020 je gradbeno dovoljenje razveljavilo tudi ministrstvo za okolje in prostor. A po nekaj vnovičnih odobritvah in razveljavitvah gradbenega dovoljenja je isti investitor za isto stavbo oddal novo zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja. Upravna enota je sprožila nov postopek, a tokrat mimo stranskih udeležencev, kar pa je hkrati pomenilo, da sta v isti zadevi tekla dva postopka. Oba je vodil isti uslužbenec upravne enote.

Upravna inšpekcija je leta 2021 ravnanje uslužbenca vzela pod lupo in ugotovila nepravilnosti. Uradniku so očitali opustitev dolžnega ravnanja in vodenje postopka na takšen način, ki je investitorju omogočil nadaljevanje gradnje, sum kaznivih dejanj zlorabe položaja in pridobitve protipravne premoženjske koristi pa so prijavili policiji. Ker naj bi se investitor zaradi zapletov z izdajo dovoljenja tudi osebno oglasil pri ljubljanskem županu Jankoviću, je danes kriminaliste zanimalo tudi to.

Upravna enota srce preiskav

V času zapletov z izdajo gradbenega dovoljenja za sosesko Bellevue je bil vodja ljubljanske uprave enote Bojan Babič, ki ga je kasneje s tega položaja “odnesla” ministrica Sanja Ajanović Hovnik, Babić pa je nato našel zatočišče v ljubljanski občini, postal je namreč direktor občinskega javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice.

V tej zadevi se župan pojavi šele proti koncu ovadbe, je danes pojasnil Jankovićev odvetnik Koščak in nadaljeval, da se je po njegovi oceni Janković v tej ovadbi znašel po naključju, in sicer zaradi svojega priimka. Zaradi tega je ovadenih še 12 oseb, ki jih Janković sploh ne pozna, je še dejal odvetnik.

Kriminalisti so bili danes tudi na upravni enoti Ljubljana, ki je bila očitno “srce” današnjih preiskav ne le v Ljubljani, ampak tudi v Kranju. Več uradnikov je namreč osumljenih jemanja podkupnin, po poročanju Večera  v zameno za izdajo gradbenih dovoljenj.

A prvoosumljeni je Aleš Lotrič, vodja bežigrajske izpostave uprave enote Ljubljana, ki je po informacijah N1 prav tisti uslužbenec upravne enote Ljubljana, ki je vodil tudi vse postopke za izdajo dovoljenj za luksuzno sosesko Bellevue.

Druga zadeva, v kateri so kriminalisti danes zbirali dokaze, je izdaja gradbenega dovoljenja za kanal C0. Kot je opozoril portal Necenzurirano, je bil Babič, ki je tudi med osumljenci, vodja ljubljanske uprave enote tudi v začetku januarja 2021, ko je ta izdala gradbeno dovoljenje za kanal C0 izdala. Po besedah odvetnika Koščaka se Jankoviću očita, da je na upravni enoti Ljubljana poizvedoval, kako daleč je izdaja dovoljenja.

Kaj je podlaga za to preiskavo, še ni povsem jasno. Sta pa pred nekaj meseci v prepričanju, da je gradbeno dovoljenje ponarejeno, med drugim tudi Jankovića ovadila ljubljanska mestna svetnica Jasminka Dedić (Vesna) in Miha Jazbinšek, zdaj član organizacije Alpe Adria Green, pred tem pa dolgoletni mestni svetnik v Ljubljani.

kanal C0
Območje gradnje kanala C0 (Foto: N1)

Kriminalisti so danes zbirali tudi dokaze o tem, ali in v zameno za kaj naj bi bil ljubljanski župan dvema občinskima podjetjema naročil sklenitev sponzorske pogodbe z nogometnim klubom Olimpija. Voka Snaga in Energetika Ljubljana, kjer so za N1 potrdili, da so jih danes obiskali kriminalisti, sta namreč aprila lani FC Olimpija nakazali vsaka po 305 tisoč evrov.

V nogometnem klubu Olimpija so potrdili, da so bili kriminalisti danes tudi pri njih, a dodali, da med osumljenci ni nikogar iz kluba niti niso med osumljenci s klubom povezane osebe. “Obisk kriminalistov je bil zgolj formalne narave, ker je tožilstvo ocenilo, da je obstaja možnost, da se na sedežu NK Olimpija nahajajo dokumenti, ki bi lahko pomagali razjasniti sum storitve kaznivega dejanja povsem tretjih oseb, ki niso povezane z NK Olimpija,” so še zapisali v Olimpiji.

Odredba, na podlagi katere so kriminalisti izvajali te obsežne preiskave, ima po besedah Jankovićevega odvetnika kar 250 strani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje