Zmago Jelinčič občutno znižal ceno svoje vile: koliko želi zanjo?

Nepremičnine 06. Maj 202311:01 5 komentarjev
Zmago Jelinčič in njegova vila
Bodo vilo Zmaga Jelinčiča res porušili? (BOBO/GOOGLE MAPS)

Nekdanji poslanec in predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti je svojo vilo v Ljubljani še konec marca prodajal za skoraj tri milijone evrov. Nepremičnina, ki je sicer na podlagi prostorskih aktov ljubljanske občine predvidena za rušenje, je zdaj na prodaj po bistveno nižji ceni.

Na Bleiweisovi cesti v Ljubljani stoji vila predsednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Nepremičnina je bila zgrajena leta 2004 in leži na robu centra mesta Od konca marca išče tudi novega lastnika.

Na največjem nepremičninskem portalu v Sloveniji nepremicnine.net jo je takrat tržila nepremičninska družba Royal invest, nekdanji poslanec pa je želel še pred nekaj tedni zanjo iztržiti 2.950.000 evrov. Zdaj se nepremičnina, ki jo trži pravno-svetovalno podjetje Iusworld, prodaja po občutno nižji ceni – 2,59 milijona evrov, kar je 400.000 evrov manj od prejšnje ponudbe.

Zmago Jelinčič na vprašanje, zakaj se je odločil znižati ceno svoje vile, podrobnega odgovora ni podal, hkrati pa je za N1 zavrnil namig, da je razlog za manjšo ceno malo povpraševanje. Trg nepremičnin se je sicer v zadnjem obdobju bistveno spremenil – povsem jasen je postal trend upada transakcij, spreminjajo pa se tudi razmere na področju gradbeništva.

Hiša Jeličniča se prodaja za manj Hiša Jeličniča se prodaja za manj
nepremicnine.net
Hiša Jeličniča se prodaja za manj Hiša Jeličniča se prodaja za manj
nepremicnine.net
Hiša Jeličniča se prodaja za manj Hiša Jeličniča se prodaja za manj
nepremicnine.net
Hiša Jeličniča se prodaja za manj Hiša Jeličniča se prodaja za manj
nepremicnine.net
Hiša Jeličniča se prodaja za manj Hiša Jeličniča se prodaja za manj
nepremicnine.net
Hiša Jeličniča se prodaja za manj Hiša Jeličniča se prodaja za manj
nepremicnine.net
Hiša Jeličniča se prodaja za manj Hiša Jeličniča se prodaja za manj
nepremicnine.net
Hiša Jeličniča se prodaja za manj Hiša Jeličniča se prodaja za manj
nepremicnine.net

Vila ima štiri etaže, v katerih je 427 kvadratnih metrov uporabne površine, celotno zemljišče pa meri skoraj 500 kvadratnih metrov. Ponudnik v oglasu navaja “izredno komfortno lokacijo, s katere je peš dostopno vse, kar ponuja mesto”. Kot prednosti dodaja še razgled in zasebnost, hiter dostop na vpadnico, bližino postaje mestnega avtobusa in vlaka ter hitro povezavo do avtoceste.

Zadnji oglas prav tako vsebuje nekaj novih fotografij, ki dodatno razkrivajo notranjost zgradbe.

Vila je na papirju predvidena za rušenje

Vila Zmaga Jelinčiča pa je sicer predvidena za rušenje, kar so že februarja za portal Necenzurirano potrdili na Mestni občini Ljubljana (Mol). V prostorskih aktih občine, ki jih je ta sprejela leta 2009, hiša namreč ne stoji več na stavbnem zemljišču, saj je to namenjeno gradnji nove ceste. Rušenja pa politik po pisanju portala ne more več preprečiti, saj naj bi bil kot lastnik vključen v pripravo prostorskega akta, pravijo na občini.

Prostorski načrt ljubljanske občine na tem območju med drugim predvideva gradnjo devetih stolpnic s 600 stanovanji, hotela ter velike podzemne garaže s 3.600 parkirnimi mesti. Na mestu Jelinčičeve hiše naj bi zgradili cesto, ki jo bodo stanovalci novih stolpnic uporabljali za dostop.

Jelinčič je februarja za N1 februarja dejal, da je ta informacija zanj nova, obenem pojasnil, da je rušenje hiše predvideval star občinski prostorski načrt (OPN), ki ne velja več, saj je bil, tako Jelinčič, vezan na projekt Tobačna mesto, ki je propadel. “Stanje je zdaj drugačno. Občina bo morala izbrisati to objavo, ker ni več relevantna in nima več nobene zveze z realnostjo.”

Na vprašanje, ali se bo pritožil na rušenje, če bodo na občini pri tem vztrajali, je takrat dejal, da lahko zrušijo, če bodo plačali, a da osnove za kaj takšnega nimajo. Da občina za hišo ne bo plačala treh milijonov evrov, kot naj bi zanjo zahteval Jelinčič, je že povedal tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

“Ko se bo zadeva izpeljala, boste obveščeni”

Marca, ko se je pojavil oglas za prodajo vile, je nekdanji poslanec za naš medij povedal, da v zgodbi o morebitnem rušenju ni nič novega, da pa je na Mestno občino Ljubljana poslal dopis, na katerega še ni prejel odgovora. Prav tako ga z občine še nihče ni poklical.

Takrat nam je povedal tudi, da je imel sklenjeno pogodbo z gradbenim podjetjem Imos. To naj bi v primeru gradnje projekta Tobačna mesto od njega za tri milijone evrov kupilo hišo.

Tudi danes Zmago Jelinčič Plemeniti pravi, da zgodba ostaja brez epiloga. “Ko se bo zadeva izpeljala, boste obveščeni. Kdorkoli bo želel kupiti, ve, da je zadeva mimo. Imos je šel v stečaj. Ni šlo za državni ali občinski interes, ampak za zasebni interes. To je nekaj čisto drugega. Bomo že, počasi,” je pojasnil za N1.

Zakaj Jelinčič prodaja vilo v Ljubljani?

Po pisanju portala Necenzurirano želi Jelinčič denar od kupnine nameniti za poplačilo zahtevka nekdanje soproge Monike Zupanc, ki je uradna lastnica njegove hiše z bazenom v Žusterni pri Kopru, kamor se želi politik preseliti. Če mu vile v Ljubljani ne bi uspelo prodati, bi lahko Jelinčič tako ostal brez hiše na Obali, še navaja portal.

Predsednik SNS je vilo v Ljubljani za tri milijone evrov skušal prodati že v letih 2017 in 2018, a posla ni izpeljal. Nepremičninska agencija je takrat njeno vrednost ocenila na 1,35 milijona evrov, po Jelinčičevih besedah pa je toliko vredna že parcela brez hiše.

Kot še piše Necenzurirano, je od oktobra 2021 na polovici vile v Ljubljani vknjižena prepoved obremenitve in prodaje zaradi tožbe oziroma spora z nekdanjo soprogo. Monika Zupanc namreč zahteva polovico skupnega premoženja v vrednosti 3,3 milijona evrov, Jelinčič pa je prepričan, da ji pripada le odstotek premoženja, ostalih 99 odstotkov pa je njegovih. Proti njej je zato vložil tožbo, s katero je zahteval vračilo denarja, ki ga je podaril za nakup parcele na Primorskem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje