Pošta Slovenije preizkusila dostavo paketov z droni

Gospodarstvo 01. Jun 202111:17 > 11:44 0 komentarjev

Pošta Slovenije je izvedla prvi poskusni let z dronom, ki je v zaključni fazi leta dostavil pošiljko Poštarskemu domu na Vršiču. S tem projektom išče nove poslovne priložnosti, saj mnoga podjetja po svetu na ta način že uspešno dostavljajo pošiljke, medtem ko evropska zakonodaja tega še ne dopušča.

Pošta Slovenije je izvedla prvi poskusni let z dronom, ki je v zaključni fazi leta dostavil pošiljko Poštarskemu domu na Vršiču. S tem projektom iščejo nove poslovne priložnosti, saj mnoga podjetja po svetu na ta način že uspešno dostavljajo pošiljke, medtem ko evropska zakonodaja tega še ne dopušča.

Pošta je začela prve poskusne lete z brezpilotnimi letalniki. Tako se pripravlja na čas, ko bo lahko dostavljala nujno potrebne pošiljke tja, kamor jih konvencionalna vozila ne morejo dostaviti tako hitro in učinkovito.

Regulativa še ne dopušča brezpilotne dostave paketov

“Glede na trenutne trende v dostavi nismo več daleč od tega, da bomo tudi v logistiki, namesto poskusnega letenja, lahko dejansko izvajali dostave z droni. Želimo se aktivno vključevati v proces kreiranja predpisov, ki urejajo letenje in upravljanje brezpilotnih letalnikov v Sloveniji, z jasnim ciljem iskanja novih poslovnih priložnosti,” je ob prvem poskusnem letu brezpilotnega letalnika izpostavil začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot.

Medtem ko tehnologija to že dalj časa omogoča, pa se zatika pri regulativah, ki urejajo zračni prostor. Trenutno namreč v evropskem prostoru ni veliko manevrskega prostora za množično izvedbo tovrstnih dostav.

“Potenciali uporabe dronov v dostavi so za najrazličnejše namene. Od dostave laboratorijskih vzorcev iz oddaljenih področij, dostave dobrin iz ladij na kopno, celo do dostave spletnih nakupov končnim kupcem,” je dodal.

dron dron
Pošta Slovenije
dron dron
Pošta Slovenije
dron dron
Pošta Slovenije
dron dron
Pošta Slovenije
dron dron
Pošta Slovenije
dron dron
Pošta Slovenije

Pošta Slovenije pri projektu sodelovala s slovenskim podjetjem

Med glavnimi prednostmi uporabe tovrstnih vozil so zmanjšanje onesnaževanja, optimiziranje logističnih poti, hitra dobavljivost nujnih dobrin, materialov na težko dostopna in oddaljena področja in podobno. Velik potencial predstavlja tudi oskrba in dostava poštnih pošiljk gorskim postojankam in planinskim kočam, v nasprotni smeri pa odvoz odpadkov v dolino.

Podobno velja tudi za dostavo zdravil in medicinskih pripomočkov v nujnih primerih, in sicer s ciljem še naprej ostati pomemben in celovit povezovalec slovenskega gospodarstva in prebivalstva.

Pošta Slovenije je prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom izvedla v sodelovanju s slovenskim podjetjem OneDrone. Zagonsko podjetje je razvilo modularni brezpilotni sistem ElevonX SkyEye in ga pripeljalo do serijske proizvodnje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!