Slovenci logiko obrnili na glavo in števec vgradili v kolo

Gospodarstvo 18. Sep 202219:26 2 komentarja
CoreCap
CoreCap

V gorskem kolesarstvu je pomemben dejavnik odpornost opreme, ki preživi tudi padce. To je bilo tudi vodilo slovenske peterice, ki je na vožnji po Golovcu prišla na idejo o kolesarskem števcu CoreCap, ki so ga namesto okrog krmila vgradili kar v njegovo notranjost. Ideja je hitro dobila podporo na svetovni platformi za zbiranje sredstev Kickstarter, na koncu pa so zbrali nekaj več kot 87.000 evrov.

Kolesarstvo je v času epidemije in skupaj s številnimi uspehi naših slovenskih asov doživelo velik vzpon. Med epidemijo so številni kolesarski servisi razprodali kolesa in imeli prazne trgovine, ob tem pa se je zaradi težav s prekinjenimi dobavnimi verigami podaljšalo čakanje na prihod nove zaloge.

V Sloveniji so še vedno najbolj prodajana gorska kolesa. Tudi kolesarski parki v slovenskih gozdovih so množično obiskani. Kot pri vseh rekreativnih športih ljudje tudi v kolesarstvu radi merijo svoje zmogljivosti. A med cestnim in gorskim kolesarstvom obstaja velika razlika – vožnja po gozdnih poteh je veliko bolj razgibana in nemalokrat tudi bolj nemirna.

S podobnimi težavami se je srečevalo tudi pet slovenskih navdušencev nad gorskim kolesarstvom (Žiga Nemanič, Anže Lemovec, Žane Ban in Ambrož Močnik), ki so prišli na idejo o kolesarskem števcu oziroma računalniku v krmilu kolesa. Običajno so namreč kolesarski števci pritrjeni na krmilo kolesa, CoreCap pa se vgradi v krmilo kolesa oziroma v odprtino pri vilicah.

“Idejo smo dobili po vožnji z gorskim kolesom v bike parku Golovec. Eden izmed prijateljev je pozabil vklopiti Stravo, s katero meri čas vožnje in ostale parametre in s tem se je začela debata o kolesarskih računalnikih. Za agresivno downhill vožnjo klasični računalniki niso primerni, saj so izpostavljeni udarcem pri padcih. Prav tako baterija ne drži dolgo, napravo je treba vedno odstraniti in ni integrirana v kolo,” o začetkih ideje za kolesarski računalnik CoreCap razlaga Luka Rautar, ki v ekipi skrbi za marketing.

CoreCap CoreCap
CoreCap
CoreCap CoreCap
CoreCap
CoreCap CoreCap
CoreCap CoreCap
CoreCap
CoreCap CoreCap
CoreCap
CoreCap CoreCap
CoreCap
CoreCap CoreCap
CoreCap

Hitro dosegli cilj

CoreCap je po njegovih besedah rešuje težave gorskih kolesarjev in v osnovi ni namenjen cestnim kolesarjem. Trenutno so v fazi prototipa, aprila pa so svojo idejo prijavili tudi na najbolj znano svetovno platformo za zbiranje zagonskih sredstev Kickstarter. Do konca kampanje so zbrali nekaj več kot 87.000 tisoč evrov in in krepko presegli zastavljen cilj.

“Z višino sredstev smo zadovoljni, saj smo v prvi vrsti želeli na Kickstarterju preveriti odziv trga na našo idejo. Z več kot 390 prodanimi smo dokazali, da obstaja zanimanje za produkt,” je zadovoljen Rautar. Mejo za uspeh projekta so postavili pri 50.000 evrih, kolesarski števec pa stane 239 evrov. Od drugih računalnikov na trgu se CoreCap po besedah Lautarja razlikuje po avtonomiji baterije, integriranosti in zaščiti pred padci. Za GPS senzor potrebuje povezavo s telefonom.

Težave z mikrokontrolerji in manjša sprememba

Po koncu kampanje so sicer naleteli na manjšo težavo, saj bili primorani zamenjati ponudnika mikrokontrolerjev, ob tem pa so se odločili še za eno manjšo spremembo. Veliko uporabnikov jim je svetovalo oziroma priporočilo, da bi ločili CoreCap na dva dela in bi lahko elektronski del odstranili iz držala ter ga napolnili, ekipi pa je uspelo predlog tudi izvesti v praksi.

“Življenjska doba baterije bo še vedno tako dolga, kot je obljubljeno, saj bo zmogljivost baterije nespremenjena,” so zapisali slovenski ustvarjalci.

Veliko poudarka na natančnosti aplikacije

Zadnje mesece so sicer največ pozornosti namenili aplikaciji, ki bo podpirala števec na pametnem telefonu. Aplikacija bo namreč imela svojo lastno funkcijo sledenja in svoje zemljevide ter bo shranjevala vaše vožnje neposredno v aplikaciji. Dadoteke GPX bodo povsem kompatibilne s priljubljeno Stavo, kamor boste lahko naložili svojo vožnjo iz naprave. “Če ste navdušen uporabnik Strave, ste morda ugotovili, da njihova aplikacija včasih ni najbolj natančna. Ponudili bomo višjo frekvenco zapisovanja koordinat GPS, kar pomeni, da bo bolj natančen in bo zamudil manj odsekov kot njihova aplikacija,” še pravi ekipa CoreCap.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje