Kako je 33-letnik že drugič ustvaril telefon, o katerem govorijo vsi

Svet 18. Sep 202214:24 1 komentar
Nothing
PROFIMEDIA

Za ime Carl Pei mnogi še niso slišali. Gre za 33-letnega kitajskega poslovneža s švedskim državljanstvom, ki je ustvaril že dve uspešni podjetji. Njegov podpis ima pametni telefon OnePlus, ki velja za enega najboljših na trgu, zdaj pa se na pot od začetka podaja z novo znamko – Nothing.

V mobilni industriji podjetja za preboj in uveljavitev potrebujejo več let. Nekatera tudi desetletja, da se prerinejo med največje igralce na trgu. Po veliki bližnjici in v le nekaj letih pa je z OnePlusom to uspelo Carlu Peiu. OnePlus je zdaj eden največjih proizvajalcev telefonov, v njegovi zgodbi pa ni več Peia, ki se je odločil za novo zgodbo.

Vseeno se vrnimo še malo v zgodovino. Pei je leta 2013 skupaj s Peteom Lauom in podporo kitajskega konglomerata BBK Electronics (njihova najbolj znana znamka je ob OnePlusu še Oppo) razvil pametni telefon OnePlus, ki je imel specifikacije kot najboljši telefoni na trgu, vendar je bila njegova cena za polovico nižja od tekmecev. Seveda pa kupci telefon ne izbirajo le po tem, kakšne tehnične stvari ima pod pokrovom, ampak predvsem, kaj o njem pravijo poznavalci.

Na začetku za pol cene, zdaj tako kot ostali

In prav na tehnološke ocenjevalce in druge vplivneže je ciljal Pei v začetku zgodbe z OnePlusom. Omogočil jim je testiranje telefona, zelo dobro potezo je storil tudi z dogovorom s podjetjem Cyanogen, ki je prispeval androidni uporabniški vmesnik, vse skupaj pa je začinil še z načinom, kako je bilo mogoče telefon kupiti. Namreč, OnePlus se ni prodajal v trgovini, za občutek prestiža pa je poskrbel s posebnimi povabili – kupiti ga je bilo mogoče le z vabilom, ki so se delila na forumu OnePlusa. Tako je poskrbel za pomp okoli telefona, po spletu pa se je krogla okoli telefona OnePlus začela debeliti. Ob tem so ocenjevalci napisali še številne teste, ki so bili precej pozitivni, saj je bil telefon za takšno ceno – prvi OnePlus je stal 299 evrov – zelo dober.

OnePlus je zdaj med najbolj znanimi znamkami med telefoni na svetu, vendar pa se več bistveno ne razlikuje od svojih ostalih tekmecev. Cene telefonov so čez leta počasi dvigovali, vendar se jim zaradi dejstva, da je znamka zdaj že zelo prepoznana in ima veliko kupcev, to ni pretirano poznalo. Ob tem je podjetje zaradi različnega pogleda na njegovo prihodnost zapustil tudi Pei. V začetnih letih so pri OnePlusu po nekaterih ocenah telefone namerno prodajali pod ceno, da so si pridobili naklonjenost in večji bazen uporabnikov.

Carl Pei
PROFIMEDIA

Zapustil OnePlus in ustanovil novo tehnološko podjetje

Vseeno se Pei ni poslovil od mobilne industrije. Pred dvema letoma je ustvaril novo podjetje, ki v slovenskem prevodu pomeni “Nič” (ang. Nothing) med investitorje pa je privabil nekaj zvenečih tehnoloških imen – Tonyja Fadella, izumitelja iPoda, Kevina Lina, soustanovitelja Twitcha, Steva Huffmana, izvršnega direktorja Reddita in Youtuberja Casey Neistata.

Najprej je razvil slušalke, ki imajo prozorno ohišje in ob tem pa za dokaj nizko ceno (99 evrov) omogočajo tudi funkcijo “izničevanje hrupa “. Letos poleti pa se je Pei znova vrnil na teren, ki ga najbolje pozna. Njegovo tehnološko podjetje Nothing je predstavilo nov mobilni telefon z oznako 1. Največ pozornosti je pritegnil s svojo zadnjo stranjo, ki je prozorna in se skozi vidijo nekatere komponente, ob tem pa ima še pas svetlečih diod. Njegova cena se začne pri 469 evrih, opremljen pa je s procesorjem Snapdragon 778G+, OLED zaslonom, ki ponuja 120 Hz osveževanje in 8 GB delovnega spomina. Za pomp okoli telefona je Pei znova poskrbel z načinom prodaje, saj je bil Nothing (1) na voljo le preko povabila. Junija, ko so na spletni strani najavili telefon, se je na čakalno listo takoj vpisalo 100.000 ljudi.

Carl Pei je 33-letni kitajski poslovnež, ki je večino svojega otroštva preživel na Švedskem. Rojen je sicer v Pekingu, nato pa se je njegova družina za kratko preselila v ZDA in nato na Švedsko, kjer se je Pei šolal. Kratek čas je delal v nekdanjem skandinavskem ponosu telefonije Nokii in nato še kitajski družbi Meizu, ki se ukvarja z zabavno elektroniko. Konec 2011 se je pridružil podjetju OPPO in leta 2013 ustvaril OnePlus, ki ga je leta 2020 zapustil.

Kakšen je njegov nov Nothing Phone (1)?

Ali bo za Pei tudi pametni mobilni telefon Nothing (1) uspešna zgodba, kot je bil OnePlus, bomo še videli, a znova mu je uspelo priti po bližnjici na veliki oder. Znova je namreč dokazal, da zna učinkovito nagovoriti tehnološke navdušence, ki nato “brezplačno” širijo dobro besedo.

“Nothing Phone (1) je vsaj na prvi pogled še celo bolj dovršen izdelek kot prvi OnePlus, ki ne izkazuje kakšne večje hibe. Resda tudi v ničemer zares ne izstopa ali blesti, toda zdi se, da ponuja uravnotežen in celovit paket ter določene lastnosti, ki jih pri konkurenci za tako ceno pogrešamo. Celo foto-video del je podjetju uspelo presenetljivo dobro uglasiti, česar običajno pri manjših in mladih podjetjih ne vidimo. Če bo še podpora s posodobitvami programske opreme taka, kot jo napovedujejo, in se telefoni ne bodo kvarili, sta potencialna zadržka pred nakupom lahko samo povprečna ergonomija samega izdelka in kakšen telefon (druge, bolj uveljavljene znamke) iz višjega razreda na znižanju,” pa je v kratkem testu Nothing Phone (1) komentiral Matjaž Ropret, urednik portala Tehnozvezdje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje