Vlada tudi javnim zavodom omejila najvišje cene plina in elektrike

Gospodarstvo 22. Dec 202207:29 > 13:56 1 komentar

Vlada je na današnji seji sprejela še zadnja letošnja energetska ukrepa. Z uredbama so omejili cene elektrike in plina za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine. Obe uredbi bosta v veljavo stopili s 1. januarjem 2023 in bosta veljali eno leto.

Vlada je s sprejetjem dveh uredb določila najvišjo drobnoprodajno ceno elektrike in zemeljskega plina iz sistema za nekatere osebe javnega prava. Kot je po seji vlade povedala državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo Tina Sršen, mednje sodijo vrtci, šole, zdravstveni domovi, drugi javni zavodi, občine in izvajalci socialnovarstvenih storitev ter programov.

“Ti zavodi niso vključeni v veljavno regulacijo cen za gospodinjske in male poslovne odjemalce, ker so večji porabniki,” je pojasnila Sršen. Z novimi uredbami so v regulacijske ukrepe po novem vključeni tudi Radiotelevizija Slovenija, bolnišnice, kulturne ustanove, knjižnice, športne dvorane, visokošolski zavodi, hospici in terapevtski centri.

Prva uredba določa najvišjo dovoljeno ceno električne energije, ki bo znašala za višjo dnevno tarifo 207 evrov na megavatno uro, za nižjo dnevno tarifo pa 148,5 evra na megavatno uro. Za enotno tarifno postavko bo cena omejena pri 186 evrih na megavatno uro.

Cena električne energije bo v 90 odstotkih regulirana, v 10 odstotkih pa tržna, je dodatno sporočil urad vlade za komuniciranje.

Uredba določa še, da dobavitelji omenjenim skupinam uporabnikov ne smejo ustaviti dobave ter da jim morajo na zahtevo posredovati ponudbo in na njeni podlagi skleniti pogodbo o dobavi, vse skladno s pogoji iz uredbe.

Druga uredba medtem določa najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno zemeljskega plina iz plinskega sistema prenosnega in distribucijskega omrežja. Ceno plina je vlada omejila na 95 evrov na megavatno uro. Tudi dobavitelji plina tem kategorijam odjemalcev ne bodo smeli ustaviti dobave ter jim bodo morali na zahtevo posredovati ponudbo in skleniti pogodbo skladno s pogoji uredbe.

Obe uredbi bosta v veljavo stopili s 1. januarjem 2023 in bosta veljali eno leto.

Omejitev cene bo veljala ne glede na morebitne predhodno podpisane pogodbe o dobavi za leto 2023, po navedbah urada za komuniciranje določa uredba.

Na tiskovni konferenci po seji vlade so ministri govorili še o povišanju minimalne plače, zvišanju neobdavčenih dohodkov iz delovnega razmerja ter o odpravi sporne uredbe o financiranju STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje