Cepivo iz Avstralije prispelo na Antarktiko

Koronavirus 29. Okt. 202113:08 > 15:34
Delite:
Antarktika
Foto: Profimedia

Avstralija je raziskovalcem na Antarktiki poslala cepivo proti covidu-19. Z njim se bo pred vrnitvijo v domovino cepilo 27 ljudi.

Avstralija je na Antarktiko poslala cepivo proti covidu-19. Z njimi bodo cepili raziskovalce, ki delujejo na raziskovalni postaji Casey na Antarktiki, preden se vrnejo v domovino. 27 ljudi bodo cepili s cepivom podjetja Pfizer, je povedala avstralska ministrica, pristojna za okolje, Sussan Ley. Cepivo bodo dostavili tudi na raziskovalni postaji Davis in Mawson.

Antarktika je decembra lani postala zadnja celina, na kateri je izbruhnil koronavirus. A je Avstraliji uspelo virus zadržati zunaj svojih postaj na zamrznjeni celini.

“Pomembno je, da se raziskovalci med pripravami na odhod domov pridružijo cepljenju proti covidu-19,” je povedala Ley.

Sproščanje omejitev

Avstralija postopno sprošča omejitve proti širjenju koronavirusa, saj se delež cepljenih povečuje. Največji mesti Sydney in Melbourne bosta od 1. novembra brez karantene sprejemali popolnoma cepljene potnike iz tujine. Obvezna karantena je veljala več kot 18 mesecev. Odpravljena bo tudi prepoved izhoda.

Sproščanje pravil glede potovanj ni enotno po vsej Avstraliji. Države in ozemlja imajo različne deleže cepljenih in različne zdravstvene politike.

Država Viktorija, kjer leži Melbourne, bo sprostila več omejitev, čeprav je v četrtek poročala o najvišji številki umrlih zaradi koronavirusa v enem dnevu, število novopotrjenih okužb pa je blizu rekordne ravni. Danes je v Viktoriji umrlo deset ljudi, v četrtek pa 25. Danes so potrdili 1.656 novih okužb, v četrtek 1.923.

Komentari

Vaš komentar