Cepivo Novavax več kot 90-odstotno učinkovito

Koronavirus 14. Jun 202116:11 > 20:30 0 komentarjev
novavax
Dado Ruvic/REUTERS

Cepivo ameriškega podjetja Novavax naj bi bilo proti najbolj razširjenim različicam koronavirusa učinkovito 93-odstotno. Podjetje sicer ocenjuje, da naj bi po odobritvi mesečno proizvedli do sto milijonov odmerkov cepiva.

Cepivo proti covidu-19 podjetja Novavax je več kot 90-odstotno učinkovito, in sicer tudi proti različicam koronavirusa, so danes sporočili iz podjetja po zaključeni fazi kliničnih preizkusov na skoraj 30.000 ljudeh v ZDA in Mehiki.

Cepivo je 93-odstotno učinkovito proti najbolj razširjenim različicam novega koronavirusa. Pri populaciji z visokim tveganjem je 91-odstotno učinkovito, je v izjavi navedlo ameriško biotehnološko podjetje, ki namerava v ZDA zaprositi za uradno dovoljenje za promet do konca tretjega letošnjega četrtletja.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je sicer tekoči pregled cepiva Novavax proti covidu-19 začela februarja.

 

Cepivo podjetja Novavax NVX-CoV2373

Novavaxovo cepivo, imenovano NVX-CoV2373, je osnovano na proteinih. Vsebuje laboratorijsko proizvedene nanodelce proteina S, ki se sicer nahaja na površini novega koronavirusa.

Ko oseba prejme cepivo, imunski sistem te delce proteina prepozna kot tuje in razvije naravno zaščito pred njimi, to so protitelesa in celice T. Če bo cepljena oseba prišla v stik s koronavirusom, bo imunski sistem prepoznal protein S na virusu in bo pripravljen za obrambo pred njim, so pojasnili na Emi.

Novavax sicer ocenjuje, da bo po odobritvi cepiva proizvedel sto milijonov odmerkov na mesec. Do konca leta pa naj bi proizvedli sto petdeset milijonov odmerkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!