dr. Gregor Majdič: “… kot lekadol, ki ga brez pomislekov vzamemo”

Koronavirus 22. Jul 202113:58 > 07. Sep 2021 23:37
Gregor Majdič
Borut Živulović/BOBO

Pandemija je, tako ali drugače, spremenila življenje vsakega od nas. Kako bodo videti naslednji tedni, meseci in leta, naše zdravje, zdravje naših bližnjih, zdravje skupnosti ... je zdaj odvisno tudi od vsakega med nami. Imamo cepivo, ki je rešitev. Na N1 objavljamo serijo zapisov uglednih in znanih osebnosti, ki so se že cepile. Danes o tem, zakaj se je cepil, piše novoizvoljeni rektor Univerze v Ljubljani dr. Gregor Majdič.

“S cepljenjem smo v preteklosti premagali številne bolezni. Črne koze smo povsem izkoreninili, nekatere druge bolezni pa so danes v Evropi neznane, čeprav se pojavljajo še ponekod po svetu, kjer nimajo dostopa do cepiv, a si ga srčno želijo. Resda bolezen covid-19 ni tako smrtonosna, kot so črne koze ali nekatere druge bolezni, a predstavlja zelo resen zdravstveni problem.

Bolezni covid-19 ne smemo podcenjevati, zaradi nje so številni med nami izgubili svojce, znance, prijatelje, mnogi pa imajo posledice prebolene bolezni še tedne ali mesece. Edino pravo orodje, ki ga imamo v borbi proti epidemiji, je cepljenje. Nekateri očitajo, da je bilo cepivo prehitro razvito, da ni dovolj preverjeno. Cepivo je šlo skozi vse faze kliničnega testiranja, enako kot vsako drugo zdravilo, enako kot lekadol, ki ga brez pomislekov vzamemo ob manjših bolečinah. Danes je bilo cepljenih po vsem svetu že veliko več kot milijarda ljudi, kar dokazuje, da je cepivo varno in uspešno.

PREBERITE ŠE:

Zato in zaradi svojih 30-letnih izkušenj z raziskovalnim delom na področju biomedicine sam nisem imel nobenih pomislekov ob cepljenju sebe in vse družine, saj vem, da je to edino orodje, s katerim lahko premagamo pandemijo. A da bomo to dosegli, moramo nehati prelagati odgovornost na druge. Cepiti se moramo vsi, ki nam zdravje to dopušča, le tako bomo lahko zaustavili pandemijo in si vrnili normalno življenje.

Odločitev za cepljenje je seveda osebna odločitev vsakega posameznika, a je tudi odgovornost do družbe. Včasih pozabljamo, da demokracija ne pomeni le pravic, temveč tudi dolžnosti, ter da svoboda v demokraciji ni absolutna svoboda, temveč je omejena s svobodo drugega. Želim si, da Slovenci pokažemo, da zaupamo v znanost, ki nam je s svojimi odkritji omogočila lagodno življenje, kakršnega živimo danes. Želim si, da sprejmemo odgovornost za svoja dejanja in da vsak od nas s cepljenjem pomaga k premagovanju epidemije ter da s tem zaščitimo tiste šibkejše člane družbe, ki se zaradi zdravstvenih težav ne smejo cepiti.

PREBERITE ŠE:

Kot profesor in bodoči rektor naše največje in najboljše univerze pa si najbolj želim, da si s cepljenjem povrnemo običajno študijsko leto tako na univerzah kot v srednjih in osnovnih šolah, saj smo se vsi naučili, da študij in pouk na daljavo nikakor nista isto kot oseben stik med študenti in profesorji ter učitelji in učenci.”