EMA za uvrstitev vnetnih bolezni srca med stranske učinke cepiva Novavax

Koronavirus 03. Avg 202217:01 > 19:23 0 komentarjev
novavax
Dado Ruvic/REUTERS

EMA priporoča, da se na cepivo ameriške družbe Novavax proti covidu-19 napiše opozorilo o možnih stranskih učinkih na srce.

Evropska agencija za zdravila (EMA) priporoča, da se na cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Novavax zaradi nekaterih prijavljenih primerov doda opozorilo o dveh vnetnih stanjih srca – cepivo omenjenega proizvajalca namreč lahko povzroči bolezni miokarditis in perikarditis (vnetni bolezni srca). Simptomi omenjenih bolezni so lahko različni, vendar pa ti pogosto vključujejo zadihanost, motnje srčnega utripa in bolečine v prsih. Ema zato priporoča, da se miokarditis in perikarditis uvrstita na seznam neželenih stranskih učinkov cepiva nuvaxovid, skupaj z opozorilom za zdravstvene delavce in tiste, ki to cepivo prejmejo.

EMA tako želi, da ameriški proizvajalec na informativne liste doda opozorilo, da po cepljenju s cepivom nuvaxovid obstaja tveganje za srčno vnetje. Od ameriškega proizvajalca agencija je agencija že minuli mesec zahtevala, da k možnim stranskim učinkom doda hude alergijske reakcije, ki lahko nastanejo po cepljenju.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) so v Evropi porabili približno 250 tisoč odmerkov cepiva nuvaxovid od njegovega lansiranja decembra. Slovenija je marca prejela 36 tisoč odmerkov tega cepiva.

Za kakšno cepivo gre?

Omenjeno cepivo spada med beljakovinska cepiva, pri katerih se uporabljajo določeni deli virusa, ki jih mora imunski sistem prepoznati, da lahko razvije imunski odziv. V kliničnih preizkusih, ki so vključevali približno 30.000 oseb v ZDA in Mehiki, se je cepivo izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Gre sicer za cepivo, narejeno po starejši tehnologiji, ki se že leta uporablja za proizvodnjo drugih vrst cepiv, predvsem tistih za boj proti različnim nalezljivim boleznim, kot sta hepatitis B in gripa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!