EU sklenila pogodbo za nakup še enega cepiva proti covidu-19

Koronavirus 04. Avg 202117:15 0 komentarjev
cepljenje starejših proti covidu-19
PROFIMEDIA

Evropska komisija je odobrila pogodbo o nakupu cepiva proti covidu-19 farmacevtskega podjetja Novavax v zadnjem četrtletju tega leta in prihodnjih dveh letih. Pogodba predvideva nakup do 100 milijonov odmerkov cepiva in možnost nakupa dodatnih 100 milijonov odmerkov. To je sedma pogodba EU s farmacevtskimi podjetji.

“Različice virusa se širijo, ostati moramo budni,” je ob najavi novice poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pred dnevi je predsednica opozorila na veliko nevarnost različice delta in pozvala vse, ki imajo priložnost, da se cepijo, naj to storijo.

Cepivo Novavaxa mora sicer še odobriti Evropska agencija za zdravila (Ema). Cepivo je od februarja v procesu preverjanja Eme s ciljem odobritve njegove uporabe na evropskem trgu.

EU je doslej sklenila pogodbe o nakupu cepiva proti covidu-19 s podjetji BionTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV, Sanofi-GSK in CureVac. Cepiva prvih štirih podjetij je Ema tudi že odobrila za uporabo v EU. Potekajo tudi pogovori o sklenitvi pogodbe s podjetjem Valneva.

V EU je doslej s celotnim odmerkom, ki varuje pred različicami virusa, cepljenih 60 odstotkov odraslih, je pred dnevi sporočila von der Leynova. Minuli teden je predsednica oznanila, da je z najmanj enim odmerkom cepljenih 70 odstotkov odraslih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!