Inšpektorat do zdaj začasno zaprl 15 trgovin in bencinskih servisov

Koronavirus 24. Nov 202113:22 > 14:11
Tržni inšpektorat: Martina Gašperlin
Bor Slana/STA

Tržni inšpektorat je v zadnjih dveh tednih poostrenega nadzora zaradi nepreverjanja izpolnjevanja pogoja PCT začasno zaprl devet trgovin in bencinskih servisov, skupaj do zdaj 15. V 19 primerih je ugotovil tudi nenošenje maske in neizpolnjevanje pogoja PCT pri zaposlenih, a je tega malo, pravi vodja tržnega inšpektorata Martina Gašperlin.

Tržni inšpektorji med drugim preverjajo spoštovanje ukrepa zaprtja nočnih klubov. Po besedah vodje tržnega inšpektorata Martine Gašperlin, ki je sodelovala na vladni novinarski konferenci, so še pred začetkom tega nadzora zaprli en gostinski lokal v Ljubljani, ki je imel zasebno zabavo.

V zadnjih dveh tednih, ko je inšpektorat nadaljeval poostren nadzor preverjanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), je po besedah v. d. glavne tržne inšpektorice Gašperlin nadzor opravil pri 1.200 subjektih, od tega jih je 263 izvedel med obema vikendoma.

Večino nadzorov so izvedli na področju trgovinske dejavnosti, med drugim 44 v trgovskih centrih, 171 na bencinskih servisih, 326 v prodajalnah z oblačili in obutvijo ter 193 v tehničnih trgovinah.

Manjše nepravilnosti so ugotovili pri 265 subjektih, ki jim je bilo izrečenih 183 popravnih opozoril, s katerimi so jim naložili odpravo nepravilnosti. “Nam je namreč pomembno, da opozorimo, in če se zadeve popravijo, je za nas v redu,” je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 povedala Gašperlin.

V nekaterih primerih kršitve kljub opozorilu niso bile odpravljene, zato je inšpektorat v teh primerih izdal 20 plačilnih nalogov v skupni vrednosti nekaj več kot 83.200 evrov. “Največkrat je šlo za to, da zavezanci niso preverjali pogoja PCT, od tega v 12 primerih na bencinskih servisih, v treh v trgovinah z oblačili ter v petih v ostalih vrstah trgovin,” je povedala.

Napredek pri upoštevanju pogoja PCT

V devetih primerih je inšpektor ocenil, da nepravilnosti predstavljajo takšno nevarnost za zdravje in življenje ljudi, da je do njihove odprave izrekel ustno prepoved opravljanja dejavnosti. Skupno je bilo po besedah tržne inšpektorice v dosedanjem izvajanju poostrenega nadzora izrečenih 15 takšnih odločb. Gre predvsem za primere, kjer pri strankah niso preverjali pogoja PCT.

Na inšpektoratu ugotavljajo, “da je v zadnjih tednih vsem skupaj uspelo narediti velik korak pri upoštevanju pogoja PCT”. “Skrbelo me je, kako se bo izvajalo preverjanje pogoja PCT z osebnim dokumentom. A moram poudariti, da nam je uspelo zelo hitro sprejeti ukrep kot del začasnega spremenjenega življenja,” je dejala.

Na koncu se je Gašperlin zahvalila vsem podjetjem, ki dosledno preverjajo pogoj PCT z osebnim dokumentom, in strankam, ki brez nerganja in slabe volje pokažejo potrebna dokazila, pa tudi vsem zaposlenim, ki na vstopnih točkah izvajajo preverjanje. Kot je dejala, verjame, da z doslednim preverjanjem pogoja PCT preprečujemo širjenje koronavirusa in nepotrebne smrti.