Koritnik poslal navodila, kako ukrepati zoper necepljene v državni upravi

Koronavirus 21. Sep 202113:06 > 17:01
Boštjan Koritnik, dogovor s sindikati
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada delodajalcem v državni upravi priporoča umestitev nevarnosti za okužbo s koronavirusom v oceno tveganj, izhaja iz navodil, ki jih je delodajalcem pod svojim okriljem poslal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Ta pravi, da gre za napotek delodajalcem, da ne pozabijo na zakonsko določene dolžnosti, a opredelitev okužbe kot tveganja bi pomenila tudi pravno podlago za ukrepe zoper delavce, ki pogoja ne bi izpolnili - v skrajnem primeru tudi krivdno odpoved.

Za zaposlene v državni upravi, torej za policiste, vojake, civilno zaščito, delavce na ministrstvih in upravnih enotah, se s prvim novembrom ukinja pogoj T (testirani). Tisti, ki covida-19 niso preboleli v zadnjega pol leta, se bodo tako morali cepiti, je prejšnji teden na dopisni seji odločila vlada.

Do prvega oktobra mora zaposleni prejeti vsaj en odmerek cepiva, od prvega novembra mora biti polno cepljen. Izjema so tisti, ki bodo predložili potrdilo osebnega zdravnika, iz katerega izhaja, da jim cepljenje odsvetuje iz zdravstvenih razlogov. Ti se bodo, kot so nam pojasnili na ministrstvu, še naprej morali testirati, delo pa bodo opravljali v prostorih delodajalca ali prostorih drugega organa državne uprave.

Delo od doma za nekatere ni mogoče

Takoj se je pojavilo vprašanje, kaj bo z necepljenimi. Naše preverjanje je pokazalo, da pogojev P oziroma C ne izpolnjuje približno polovica zaposlenih v organih notranjega in obrambnega ministrstva (vključujoč policijo in Slovensko vojsko), na ljubljanski upravni enoti je takih tretjina zaposlenih, so nam povedali.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v petek pojasnil, da računa, da bodo delodajalci organizirali delo tako, da odpuščanj zaradi neizpolnjevanja pogoja PC ne bo. Možna prilagoditev bo, denimo, delo od doma, je dejal.

A na primer v policiji in vojski, na upravnih enotah je marsikatero delo nemogoče opravljati od doma. Kaj bodo delodajalci storili v takem primeru? Na to vprašanje nam ne na ljubljanski upravni enoti ne na ministrstvih, policiji, vojski, ki smo jih spraševali, niso natančno odgovorili.

radar
Srdjan Živulović/BOBO

Naše preverjanje je pokazalo, da pogojev P oziroma C ne izpolnjuje približno polovica zaposlenih v organih notranjega in obrambnega ministrstva (vključujoč policijo in Slovensko vojsko), na ljubljanski upravni enoti je takih tretjina zaposlenih.

Podlaga za krivdno odpoved?

Na ministrstvu so na naše vprašanje, kaj se bo z zaposlenimi zgodilo v takem primeru, odgovorili, da se zavedajo, da marsikje v državni upravi narava dela ne omogoča dela od doma. “Prav zato sprejeti odlok omogoča prehodno obdobje, v katerem se bodo izkazale potrebne izjeme tudi glede na stanje precepljenosti oziroma prebolevnosti zaposlenih pri posameznem delodajalcu.” 

Medtem pa ministrstvo v navodilih delodajalcem (v njihovi sestavi delujejo na primer upravne enote) v zvezi z izvajanjem odloka PC navaja, da delodajalec zoper delavca, ki pogoja ne izpolni, ne more pa delati od doma, “ukrepa v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja”. V nadaljevanju pa navede priporočilo vlade, da delodajalci posodobijo oceno tveganja (to mora imeti vsak delodajalec) in vanjo dopišejo nevarnost za okužbo s koronavirusom.

Koritnik je danes v oddaji N1 STUDIO dejal, da je to zgolj napotek delodajalcem, da ne pozabijo na v zakonu opredeljene dolžnosti. A kot smo pisali v članku Lahko delavec, ki ne spoštuje pogoja PCT, izgubi službo?, bi z umestitvijo nevarnosti okužbe s koronavirusom v oceno tveganj delodajalec dobil pravno podlago za ukrepanje proti delavcu, ki ne bi izpolnjeval pogoja PC(T). Če delavec ne spoštuje ukrepov, namenjenih varnosti in zdravju, lahko delodajalec zoper njega sproži tudi postopek krivdne odpovedi delovnega razmerja.

Izziv za delodajalce

Kot smo pisali v članku na zgornji povezavi, izjave o varnosti z oceno tveganja ni najbolj enostavno napisati, tudi postopek ni kratek.

Delodajalec o izjavi odloči sam, vendar se mora pred tem posvetovati z delavci oziroma njihovimi predstavniki. V praksi delovnim organizacijam poleg tega izjavo pogosto pomagajo pripraviti specialisti za medicino delo. Tudi iz dopisa MJU, ki smo ga pridobili, izhaja, da vlada priporoča delodajalcem, da se “posvetujejo s strokovnim delavcem za varnost pri delu in izvajalcem medicine dela”.

Ministrstvo delodajalcem priporoča, da poskrbijo “za pripravo internih aktov in s tem za izvajanje odloka”.