Naval na cepljenje v Avstriji: od ponedeljka brez pogoja PC nikamor več

Koronavirus 06. Nov 202118:59 0 komentarjev
Avstrija
PROFIMEDIA

Od ponedeljka bo v Avstriji za večino javnega življenja veljal pogoj PC, torej bodo storitve na voljo le tistim, ki so covid-19 preboleli ali so proti njemu cepljeni. Zaradi tega in vse višjega števila okužb pa so bile danes po državi pred cepilnimi centri dolge vrste. Avstrijci, ki ne izpolnjujejo pogoja PC, od ponedeljka dalje ne bodo smeli več na kosilo v restavracijo, na kulturno prireditev, v športno ustanovo in drugam.

Avstrija je z danes objavljenim številom okužb postavila novo najvišje dnevno število od začetka pandemije – v zadnjih 24 ur so okužbo potrdili pri 9.943 ljudeh. Doslej je bil rekorden 13. november 2020, ko so potrdili 9.586 okužb v enem dnevu.

Sedemdnevno povprečje novih okužb je v Avstriji pri 7.148 na dan. V zadnjem dnevu je za covidom-19 pri severnih sosedih umrlo 31 ljudi. V bolnišnicah zdravijo 1.856 covidnih bolnikov, intenzivno nego jih potrebuje 359. V zadnjem tednu dni se je število bolnikov v intenzivnih enotah povečalo za 86, od petka pa za tri.

Avstrijska vlada in deželni glavarji zveznih dežel so se sicer v petek dogovorili, da bo od ponedeljka za večino področij javnega življenja veljalo pravilo PC. Torej bodo storitve na voljo le tistim, ki so covid-19 preboleli ali so proti njemu cepljeni. To pravilo bo uvedeno za hotele, gostinske lokale, kulturne in športne ustanove, storitveno dejavnost in za prireditve z več kot 25 osebami. Na delovnem mestu bo kot alternativa v veljavi še negativen test na okužbo z novim koronavirusom.

Zaradi novih pravil vrste pred cepilnimi centri

Zaradi vse višjega števila okuženih in novih pravil o pogoju PC, ki v veljavo stopijo v ponedeljek, so povsod po državi že včeraj in danes danes zabeležili večje zanimanje za cepljenje. Kot poročajo na spletni strani avstrijske radiotelevizije ORF, so v cepilnem mestu v kongresnem centru Austria Center na Dunaju med tednom vsak dan cepili povprečno okoli 1.000 ljudi. Že v petek, ko je vlada napovedala nove ukrepe, se je zanimanje za cepljenje povečalo, po svoj odmerek pa je prišlo 5.000 ljudi. Večje zanimanje je bilo tudi v soboto, ko so ljudje na odmerek čakali do ure in pol.

Zaradi velikega navala so medtem v cepilnem centru okrepili ekipe, delovni čas cepilnega centra pa podaljšali. Kljub večjemu navalu pa pristojni obljubljajo, da zgornja meja zmogljivosti centra še ni dosežena. V poletnem času so namreč tu vsak dan cepili do 16 tisoč ljudi.

Avstrijski kancler: Cepljenje je varnostni pas v pandemiji

Avstrijski kancler Alexander Schallenberg je razmere v Avstriji označil za resne. Vajeti za necepljene je potrebno po njegovih besedah bolj zategniti, sploh v luči božičnih praznikov in zimske turistične sezone. “V avtomobilu uporabljamo varnostni pas, cepljenje je varnostni pas v pandemiji,” je dejal.

V Avstriji je z enim odmerkom cepljenih 77,2 odstotka ljudi, polno cepljenih pa je 73,3 odstotka, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Za primerjavo, v Sloveniji je z enim odmerkom cepljenih 53 odstotkov ljudi, polno cepljenih pa je 57 odstotkov, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ob povečano zanimanje cepilnih centrov pa so se spotaknili tudi nekateri uporabniki družbenih omrežjih. Kot so zapisali, se Avstrijci ne cepijo, da bi zaščitili ranljive in otroke, ampak zato, da bodo lahko šli v ponedeljek v restavracijo na dunajski zrezek.