Nemčija bo septembra začela ponujati osvežitvene odmerke

Koronavirus 02. Avg 202120:49
Delite:
Cepivo Moderne
Foto: Reuters

Nemčija bo septembra začela ponujati osvežitvene odmerke cepiva proti covidu-19, je napovedal nemški minister za zdravje Jens Spahn. Po srečanju z zdravstvenimi ministri zveznih dežel je napovedal tudi olajšanje dostopa do cepljenja za otroke od 12. leta naprej.

Gre za odgovor na vse večjo zaskrbljenost zaradi koronavirusne različice delta. Z osvežitvenimi odmerki naj bi zaščitili predvsem bolj ranljive skupine, v katerih bi lahko prišlo do zmanjšanja imunske zaščite.

Te osvežitvene odmerke naj bi izvedli s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech ali Moderna, izvajali pa naj bi jih z mobilnimi cepilnimi ekipami, zlasti po domovih za ostarele. Zdravniki pa bodo odločili, kdo vse z oslabljenim imunskim sistemom bo primeren za cepljenje z osvežitvenim odmerkom.

Osvežitveni odmerek s cepivom Pfizer/BioNTecha oz. Moderne bodo ponudili tudi vse, ki so bili cepljeni s cepivi AstraZenece ali Johnson&Johnson, kažejo načrti, ki jih je razkrilo nemško zdravstveno ministrstvo.

Cepili se bodo lahko tudi vsi najstniki

Sprostili bodo tudi pravila za cepljenje otrok od 12. leta starosti naprej. Zdaj se v Nemčiji lahko cepijo otroci te starosti le, če imajo že pridružene bolezni ali pa če živijo skupaj z ljudmi, ki spadajo v ogroženo skupino. Po novem se bodo lahko po posvetovanjih s starši in zdravnikom lahko cepili vsi najstniki. Zdravstveni ministri deželnih vlad so skupaj s Spahnom menili, da bo cepljenje otrok lahko pomembno pripomoglo k njihovi varni vrnitvi v šole po poletnih počitnicah.

Tudi v Nemčiji je zanimanje za cepljenje splahnelo

V Nemčiji je podobno kot marsikje drugod po Evropi splahnelo zanimanje za cepljenje. Po ocenah je proti covidu-19 povsem cepljenih okoli 52 odstotkov vsega prebivalstva, kar je premalo za mirno jesen. Otroci bi zdaj lahko ta odstotek zvišali, a v Nemčiji pričakujejo predvsem večji delež cepljenih v starostni skupini od 18 do 59 let.

Komentari

Vaš komentar