PCT od danes nujen tudi v službi in pri vsakdanjih opravkih

Koronavirus 15. Sep. 202106:00 > 07:252 komentarja
Delite:
Covid-19
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Brez pogoja PCT od danes naprej med drugim ne morete več v neživilske trgovine, na javni prevoz, pošto, banko, k frizerju, pa tudi ne več v cerkev. Necepljeni in tisti, ki covida-19 niso preboleli, pa se morajo od danes enkrat tedensko (samo)testirati.

Od danes naprej je za obisk skoraj vseh dejavnosti in storitev obvezno izpolnjevanje pogoja PCT. Posamezniki, ki torej niso cepljeni, testirani ali covida-19 v zadnjih 180 dneh niso preboleli, tako ne morejo več v trgovine z oblačili ali tehničnimi izdelki, knjižnice, pošte, banke, bencinske servise, v lokale, pa tudi ne k zdravniku, če to ni nujno.

Tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, od danes tudi ne morejo več uporabljati javnega prevoza. Kot smo pisali, bodo na Slovenskih železnicah PCT preverjali na vlakih. Če ga ne boste imeli, vas bodo prosili, da izstopite na naslednji postaji. Na ljubljanskih avtobusih pa bodo izpolnjevanje pogoja preverjali kontrolorji in zdravstveni inšpektorji. Izjema so le dijaki in učenci, ki lahko javni promet uporabljajo brez pogoja PCT. Brez pogoja PCT prav tako ne bo mogoče točiti goriva na bencinskih servisih. Petrol bo na primer to preverjal pred točenjem goriva.

Samotestiranje v službi ne zadostuje za obisk dejavnosti

Pogoj PCT izpolnjujejo tisti, ki so covid-19 preboleli v zadnjih šestih mesecih, so cepljeni ali pa imajo negativen test. Pri tem pa hitri test ne sme biti starejši od 48 ur, PCR test pa ne starejši od 72 ur. S samotestiranjem, ki je obvezno v podjetjih, pogoja PCT ne izpolnjujete, saj se rezultat takšnega testa ne zabeleži v register.

Brez PCT le še po nakupih hrane in v lekarno

Odlok določa dve izjemi, kjer pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati. To so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, ter specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. Vendar pa se te trgovine in lekarne ne smejo nahajati v trgovskem centru, saj mora imeti kupec v tem primeru veljaven pogoj PCT.

Preverjanje PCT
Foto : Žiga Živulovič jr./Bobo

Prav tako pa pogoja PCT ni treba izpolnjevati:

  • osebam, ki so mlajše od 12 let,
  • osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami,
  • osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase,
  • učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Pogoja PCT prav tako ni treba izpolnjevati v primerih zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Pogoj PCT obvezen tudi v službi

Pogoj PCT pa morajo od danes izpolnjevati tudi vsi zaposleni, samostojni podjetniki in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu.

V tem primeru bo za izpolnjevanje pogoja PCT zadostovalo samotestiranje enkrat tedensko. Sredstva za testiranje mora v tem primeru kriti delodajalec.

V primeru neizpolnjevanja pogoja PCT, pa lahko delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, in predpisom, ki ureja delovna ali uslužbenska razmerja, ter kolektivnimi pogodbami.

Preberite še:

Komentari

Vaš komentar