Odločitev o tretjem odmerku cepiva proti covidu-19 v rokah članic EU

Koronavirus 05. Avg 202119:21 1 komentar
Cepiva
PROFIMEDIA

Odločitev o cepljenju s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 je v rokah posameznih članic Evropske unije (EU), so poudarili v Evropski komisiji. Evropska agencija za zdravila je sicer v sredo sporočila, da polno cepljenje pomeni dva odmerka cepiva oz. enega v primeru cepiva Janssen.

Načrti Francije za začetek cepljenja s tretjim, poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 v septembru sprožajo vrsto vprašanj. Eno od teh je, ali je to skladno z načelom globalne solidarnosti, k čemur prisega EU. V Evropski komisiji so poudarili, da je odločitev o tretjem odmerku v rokah članic EU.

Francija je za september napovedala začetek cepljenja s tretjim odmerkom cepiva, in sicer naj bi s tem poživitvenim odmerkom cepili najstarejše ter najranljivejše.

Na ravni EU ni za zdaj sprejetega nikakršnega priporočila v povezavi s poživitvenim odmerkom cepiva. Odločitev o tem je v rokah članic, komisija pa vselej spodbuja odločitve na podlagi znanstvenih dognanj, je danes poudarila govorka komisije Arianna Podesta.

Ob tem je spomnila na sredino sporočilo Evropske agencije za zdravila (Ema), v katerem agencija po njenih besedah potrjuje, da “polno cepljenje” pomeni dva odmerka cepiv BioNTecha in Pfizerja, Moderne in AstraZenece ter en odmerek cepiva družbe Janssen. Nasvet Eme torej za zdaj ne vključuje tretjega odmerka.

Polno cepljenje po navedbah Eme zagotavlja visoko raven zaščite proti hudi obliki bolezni in smrti zaradi covida-19, tudi proti različicam virusa, kot je delta. Največja raven zaščite se doseže v sedmih do 14 dneh po zadnjem odmerku.

Na vprašanja, ali je odločitev za cepljenje s poživitvenim odmerkom primerna glede na nizko precepljenost v številnih državah v Evropi in širše ter glede na dejstvo, da cepiv v svetu ni dovolj, pa v komisiji odgovarjajo, da igra EU pri zagotavljanju globalnega dostopa do cepiv vodilno vlogo.

EU je izvozila polovico cepiv, proizvedenih v Evropi, in dejavno sodeluje v prizadevanjih za pravičen dostop do cepiv. Njene pogodbe s farmacevtskimi podjetji, tudi nedavno odobrena pogodba z družbo Novavax, vključujejo možnost posredovanja cepiv revnim državam, so še izpostavili v komisiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje