Protesti proti zaprtju v Sydneyju prinesli nasilje in ostre obsodbe oblasti

Koronavirus 25. Jul 202112:17
Delite:
Protesti v Sydneyju
Foto: Mick Tsikas via REUTERS

V več avstralskih mestih so potekali protesti proti ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusa, največji – in nasilni – v Sydneyju, kjer vstopajo v peti teden vnovičnega zaprtja. Oblasti so se ostro odzvale na protestnike, ki niso spoštovali ukrepov, s tem pa so ogrožali sebe in druge. Ljudje so bili v soboto na ulicah tudi v Franciji in Italiji.

V Sydneyju, kjer so potekali večji protesti proti vnovičnemu zaprtju mesta zaradi omejevanja širjenja covida-19, so policisti izrekli več sto kazni in priprli več ducatov ljudi, poroča Guardian. Po besedah policije je obnašanje mnogih na protestih bilo “nasilno in tvegano”.

Avstralski premier Scott Morrison je proteste označil za sebične in dejal, da z njimi škodijo tudi sami sebi. “K ničemur ne pripomorejo. S tem zaprtja ne bo nič prej konec.”

Premierka zvezne države Novi Južni Wales Gladys Berejiklian je bila nad prizori prav tako zgrožena. “Lomi se mi srce ob misli, kako malo spoštovanja imajo ljudje za svoje sodržavljane.”

Kriminalisti se prebijajo skozi posnetke z družbenih omrežij in nadzornih kamer, pa tudi policijskih telesnih kamer, da bi identificirali in kaznovali vse, ki niso spoštovali ukrepov in zaprtja. Ta zdaj traja že štiri tedne.

V 24 urah so policisti napisali 510 kazni, veliko večino na sobotnih protestih. Kazensko bodo preganjali 57 oseb, eno izmed njih, ker je domnevno udarila policijskega konja. Minister policije v zvezni državi NJW David Elliott je bil ob dogajanju neusmiljen: “Sydney ni imun na kretene.”

Protesti so potekali tudi v Melbournu, ki je glavno mesto zvezne države Viktorija. Premier te zvezne države Daniel Andrews je ob tem dejal, da “se ne moreš cepiti proti sebičnosti”.

Zaradi počasnega cepljenja jeza ljudi narašča

V Sydneyju se borijo z delta različico, ki se je začela širiti z izbruhom v predmestju Sydneyja, Bondiju. Cepljenje v državi poteka počasi, #ostanidoma navodil pa ne spoštujejo številni.

Zaprtje je po Avstraliji zajelo 25 milijonov ljudi, jeza pa narašča, saj so do zdaj uspeli polno precepiti le 13 odstotkov populacije. V NJW so zabeležili 141 novih primerov in dve smrti, vključno z žensko v tridesetih, ki ni imela pridruženih bolezni.

Protesti tudi v Evropi

Prizore iz Sydneyja in Melbourna je bilo moč videti tudi po Evropi, kjer so prav tako potekali protesti proti ukrepom za zajezitev širjenja covida-19.

V Franciji so policisti uporabili solzivec in vodni top proti nekaterim protestnikom. Na ulicah jih je bilo okoli 160.000, protestirali pa so proti načrtom Emmanuela Macrona, da necepljenim močno omeji dostop do restavracij in drugih javnih mest.

Vzklikali so “svoboda, svoboda” in nosili plakate z napisi, kot so “Macron, tiran” in “Big Pharma ovira svobodo”.

V obravnavi je zakon, ki bi cepljenje v Franciji uvedel kot obvezno za nekatere poklice, prav tako pa močno omejil družbeno življenje za necepljene od konca julija naprej. Čeprav tri četrtine prebivalstva podpira ta predlog, mu zelo glasna manjšina močno nasprotuje.

Ljudje so proti uvedbi PCT-pogoja za notranjost restavracij protestirali tudi v Rimu.

Komentari

Vaš komentar