Rekordno število okužb tudi v sosednji Avstriji in na Hrvaškem

Koronavirus 19. Jan 202218:281 komentar
Delite:
Lockdown v Avstriji
Foto: Lukas Barth/REUTERS

Podobno kot v Sloveniji so danes tudi v sosednji Avstriji in na Hrvaškem potrdili rekordno visoko število okužb s koronavirusom. o visokem številu novih okužb poročajo tudi iz skandinavskih držav.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah s PCR-testi potrdili 10.427 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije. Obenem so s hitrimi antigenskimi testi, ki od minule srede zadostujejo kot dokaz covida-19, potrdili še 5.590 okužb, skupno prek 16.000. Umrlo je še 45 covidnih bolnikov.

Trenutno je na Hrvaškem več kot 56.000 aktivno okuženih s koronavirusom, med njimi jih 1.796 potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega 204 pomoč ventilatorja.

O visokih številkah okužb poročajo tudi iz Avstrije, kjer so jih v zadnjih 24 urah po uradnih podatkih potrdili 27.677. Nazadnje so rekordne okužbe na dnevni ravni potrdili pred tednom dni, in sicer 17.006. V državi beležijo tudi rekordno sedemdnevno incidenco, ki je 1.274 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Pred tednom dni je ta bila 522.

Največja nevarnost za okužb je po poročanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung v starostnih skupinah pod 25 let, kjer večina še ni prejela poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19.

Avstrijski strokovnjaki sicer za prihodnji teden napovedujejo več kot 40.000 novih primerov okužb na dan. Prav tako predvidevajo, da se bo ponovno povečala obremenitev avstrijskih bolnišnic. Čeprav se zasedenost bolnišničnih postelj v enotah intenzivne terapije v državi še ni bistveno povečala, se je zasedenost običajnih oddelkov v zadnjih sedmih dneh znatno povečala, zlasti na avstrijskem Koroškem in v Zgornji Avstriji.

Avstrija je zaradi velikega porasta okužb že prilagodila strategijo testiranja na okužbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vlada želi s tem razbremeniti laboratorije za testiranje s PCR-testi in povečati število testiranj s hitrimi antigenskimi testi. Kot ustrezno dokazilo za delo, prostočasne aktivnosti ali nakupovanje, naj bi poslej veljali tudi hitri antigenski testi za samotestiranje. Avstrijska vlada je doslej stavila predvsem na brezplačne PCR-teste, a je v zadnjih dneh prišlo do velikih zamud pri ocenjevanju vzorcev v več zveznih deželah.

Neslavne rekorde okužb dosegajo tudi skandinavske države

Tudi v Skandinaviji se je koronavirusna različica omikron močno razširila. Švedska, Danska in Norveška tako beležijo rekordno število dnevnih okužb, poroča dpa. Na Švedskem so v torek po podatkih švedske agencije za javno zdravje, ki so jih posodobili danes popoldne, potrdili 37.886 novih okužb, kar je daleč največje dnevno število okužb z novim koronavirusom od začetka pandemije.

Na Danskem so ponovno podli rekord minulega dne. Po podatkih raziskovalnega inštituta Statens Serum so potrdili 38.759 novih okužb. Različica omikron v tej državi predstavlja že več kot 98 odstotkov vseh analiziranih primerov okužb s koronavirusom.

Na Norveškem so oblasti prav tako potrdile rekordno število novih okužb s koronavirusom na dnevni ravni. V zadnjem dnevu so jih namreč potrdili 15.367. V zadnjih sedmih dneh je bilo dnevno povprečje okužb v državi 11.180.

Komentari

Vaš komentar