Sporočila voditeljev Italije na začetku pandemije: “Ne smete povedati resnice”

Koronavirus 09. Mar 202319:49 0 komentarjev
razkuževanje Milana med epidemijo
PROFIMEDIA

Sporočila v aplikaciji WhatsApp, ki so si jih italijanski politiki ob začetku pandemije covida-19 izmenjevali z visokimi zdravstvenimi uradniki, razkrivajo, kako so voditelji skušali zaščititi podobo države, ki se je soočala z enim največjih izbruhov bolezni v Evropi. Hkrati so se šalili o vlogi, ki jo ima Italija pri širjenju koronavirusa.

Sporočila so del preiskave, ki jo je državno tožilstvo italijanskega mesta Bergamo uvedlo proti nekdanjemu italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju in nekdanjemu ministru za zdravje Robertu Speranzi zaradi obtožb o malomarnosti in nesposobnosti pri obvladovanju prve faze pandemije covida-19 v Italiji spomladi leta 2020.

V Bergamu, mestu v Lombardiji na severu Italije, je bil februarja 2020 eden največjih izbruhov pandemije ob njenem prihodu v Evropo. Še vedno je živ spomin na dolge kolone vojaških tovornjakov s krstami žrtev pandemije, ki so jih zaradi velikega števila morali na upepelitev odpeljati iz dežele. Pandemija je med februarjem in aprilom 2020 zahtevala skoraj 6.000 smrtnih žrtev, po navedbah tožilstva pa bi bilo mogoče preprečiti 4.000 teh smrti, če bi v provinci takoj uvedli karanteno.

Med osumljenimi so tudi predsednik dežele Lombardije Attilio Fontana, nekdanji visoki zdravstveni predstavnik dežele Giulio Gallera in predsednik italijanskega inštituta za javno zdravje ISS Silvio Brusaferro.

Preberite še: Koronavirus in Bergamo: so Conte in njegovi ministri podcenjevali razmere?

grobovi umrlih zaradi covida v Begamu
PROFIMEDIA

“Še slabši smo od Kitajske – tam imajo vsaj diktaturo”

Kot poroča Guardian, je nekdanji minister za zdravje Speranza v sporočilu, ki ga je 5. marca 2020 poslal po aplikaciji WhatsApp, svojemu kolegu sporočil, da “moramo izkoristiti” poročilo, ki trdi, da je bil prvi primer koronavirusa v Evropi odkrit v Nemčiji, da bi zaščitili podobo Italije.

Naslednji dan je takratni generalni sekretar na ministrstvu za zdravje Giuseppe Ruocco poslal sporočilo, ki deluje, kot da se norčuje iz okužb v Evropi, ki so jih odkrili med potniki, ki so se vračali iz Italije. “Danes smo dve okužbi predali Avstriji, eno Franciji in eno Španiji … in morda eno Nemčiji,” je zapisal. Tožilstvo preučuje tudi Ruocca.

Ko se je koronavirus hitro širil, organi pa so se odločali, ali naj v Lombardiji uvedejo karanteno, sta imela zdravstvena uradnika Aido Andreassi in Marco Salmoiraghi pogovor, ki kaže na poskus prikrivanja podatkov o resnosti razmer, še piše Guardian.

“Ali veste, kaj je rekel predsednik (Lombardije)?” je zapisal Andreassi. “Ne smete povedati resnice. Rekel sem: ‘No, potem je torej tako, kot da smo na Kitajskem.’ Odgovoril je, da smo slabši od Kitajske – tam imajo vsaj diktaturo.” Fontana je bil nedavno ponovno izvoljen za guvernerja Lombardije.

Ruoccovo sporočilo z dne 29. februarja 2020, skoraj dva tedna pred zaprtjem države, pa opisuje kaotično upravljanje pandemije. “Veliko stvari se dogaja: znanstveni odbor se spopada s Contejem in Speranzo, poziva k ponovnemu razmisleku … To je svetovna vojna.”

Conte izrazil pripravljenost za sodelovanje s pravosodjem

Osumljenci imajo zdaj možnost, da sodniku predstavijo svojo obrambo. Sodnik bo nato odločil, ali jih bo poslal na sodišče.

Conte je prejšnji teden izrazil pripravljenost na sodelovanje s pravosodjem. Speranza, ki je ostal minister za zdravje do padca vlade Maria Draghija lani poleti, je prejšnji teden dejal, da je zelo prepričan, da je vedno deloval “disciplinirano, častno in izključno v interesu države”. Ruocco se ni odzval na več prošenj za komentar, poroča Guardian.

izbruh covida v italiji 2020
PROFIMEDIA

Jacopo Pensa, odvetnik Fontane, je dejal, da je bila njegova stranka uradno obveščena o preiskavi. Pred odzivom pa morajo natančno preučiti dokumente.

Andreassi, ki ni med osumljenci, pa je rekel, da ne bo dajal intervjujev, dokler “delo sodstva še vedno poteka”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!