Švedska bo odpravila skoraj vse omejitve zaradi koronavirusa

Koronavirus 07. Sep 202118:36 > 18:37
natakar z masko v restavraciji
PROFIMEDIA

Švedska bo konec septembra odpravila skoraj vse omejitve, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja koronavirusa. Kot je danes sporočila vlada, so se za ta korak odločili, ker cepljenje dobro napreduje, epidemiološke razmere pa so dobre.

Po 29. septembru bodo veljala le še splošna higienska priporočila ter priporočilo o vzdrževanju razdalje na javnih krajih. Za dogodke, kjer se zbere veliko ljudi, pa nameravajo uvesti covidno potrdilo. Od konca meseca tudi ne bo več v veljavi priporočilo o delu od doma.

“Naš cilj je bil vedno odpraviti omejitve, takoj ko bo mogoče,” je na novinarski konferenci v Stockholmu dejala ministrica za zdravje Lena Hallengren. “Zahvaljujoč kampanji cepljenja smo naredili velik korak naprej pri soočanju s pandemijo,” je dodala. Pojasnila je, da večina tistih, ki so zdaj tako bolni, da morajo v bolnišnico, ni bila cepljena.

Na intenzivnih oddelkih trenutno zaradi covida-19 zdravijo 57 ljudi. En odmerek cepiva je na Švedskem prejelo 82 odstotkov starejših od 16 let, polno cepljenih je 70 odstotkov. Švedska na začetku epidemije za razliko od večine držav ni uvedla posebnih omejitev, te so sledile šele kasneje. Maja so omejitve začeli postopoma odpravljati.