Svetovalna skupina: Samotestiranje ne sodi v domače okolje

Koronavirus 07. Sep 202117:43 > 18:10 1 komentar
Covid-19: testiranje na okužbo
Profimedia

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje je vladi predlagala, da bi samotestiranje potekalo v delovni organizaciji, pri čemer bi pristojni nadzorovali testiranje. Samotestiranje ne sodi v domače okolje, so prepričani v skupini.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je potrdila, da so vladi predlagali spremembo pri samotestiranju na okužbo z novim koronavirusom, tako da bi bilo to nadzorovano. Po njihovem mnenju samotestiranje ne sodi v domače okolje, razen na področju šolstva.

Tako predlagajo, da bi samotestiranje potekalo v sklopu delovne organizacije, pri čemer bi tisti, ki bi bil za to odgovoren, tudi nadzoroval testiranje. Druga možnost je opravljanje hitrih antigenskih testov pri za to pooblaščenih izvajalcih.

Kot je še dejala Logar, jih k takemu predlogu niso vodili podatki o morebitnih zlorabah samotestiranja, pač pa na ta način izgubljajo podatke o epidemiji, poleg tega pa želijo, da tisto, kar je predpisano, ne ostane le na papirju, ampak se dejansko izvaja.

Poleg tega vladi predlagajo, naj se na vseh nivojih izenači pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT), pri čemer bi veljavnost testa povsod trajala 48 ur v primeru hitrih testov oz. 72 ur za PCR-teste.

Od tega tedna se namreč pri izpolnjevanju pogoja PCT za opravljanje dela šteje tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje, pri čemer se mora posameznik testirati enkrat tedensko. Samotestiranje lahko delavec izvede v domačem okolju, lahko pa to poteka na samem delovnem mestu. Sredstva za testiranje s hitrimi antigenskimi testi mora zagotoviti delodajalec.

OZS: Država naj omogoči brezplačno testiranje zaposlenim in potrošnikom

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so medtem opozorili, da mora država omogočiti brezplačno (samo)testiranje zaposlenim in tudi potrošnikom, saj se bo sicer število strank oziroma gostov prepolovilo, dejavnosti pa se bodo izvajale na črno in brez ustrezne zaščite.

»Zapiranje malega gospodarstva nikakor ne pride v poštev. Obrtniki in podjetniki želimo delati, pri čemer upoštevamo vse zaščitne ukrepe, vendar pa mora biti poslovanje rentabilno. Vztrajamo pri tem, da mora stroške testov za zaposlene kriti država in ne delodajalec. Če pa država postavi pogoj PCT tudi za potrošnike, mora obenem zagotoviti brezplačne teste zanje. Ne predstavljam si namreč, da bo nekdo plačal za hitri test 12 evrov, da bo lahko spil kavo za dva evra na terasi gostilne. Obenem pa naj se tudi potrošnikom omogoči brezplačno samotestiranje,« je dejal predsednik OZS Branko Meh in ob tem pozval vse k cepljenju, zato “da se čim prej vrnemo v normalno življenje”.

Poudaril je še, da po podatkih covid-19 sledilnika gostinski obrati, kozmetični in frizerski saloni, čistilnice, … niso bili vir okužb. “V gostinskih lokalih, denimo, beležimo zgolj 0,1 odstotek vseh okuženih. Zato je še toliko težje razumeti, zakaj dodatno omejevanje teh dejavnosti.”

V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS so opozorili, da vlada s tako restriktivnimi ukrepi, kot je pogoj PCT na gostinskih terasah, spodbuja ljudi k zasebnim druženjem, kjer ni nadzora in ustrezne zaščite. “Prav zasebna druženja pa so po podatkih covid-19 sledilnika bistveno večji vir okužb, teh je kar 70-krat več kot v gostinskih obratih,” so poudarili v sekciji.

Tudi frizerji in kozmetiki so opozorili, da se bo na takšen način razmahnilo delo na črno, saj se bodo storitve iz salonov preselile na domove in v garaže, s čimer pa se bo število okužb povečalo.