Tomažič: Pred prenosom okužbe cepivo ščiti bolje kot prebolelost

Koronavirus 21. Sep 202118:45 > 18:54 2 komentarja
Cepivo
Profimedia

Infektolog Janez Tomažič z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je pojasnil, da cepivo bolje ščiti pred prenosom okužbe koronavirusa kot prebolelost. Ta bolje ščiti pred ponovnim hudim potekom bolezni.

“Po cepljenju dobiš zaščitna protitelesa, ki te dlje časa ščitijo pred naselitvijo virusa na respiratorno sluznico in s tem pred prenašanjem virusa,” je v izjavi za javnost pojasnil infektolog z UKC Ljubljana Janez Tomažič.

Prebolelost po njegovih besedah bolje ščiti pred tem, da bi oseba ponovno zbolela, manj pa pred naselitvijo koronavirusa na sluznico in posledično širjenjem virusa. “Prebolevnost je torej dobra za posameznika, epidemiološko pa je nekoliko slabša, ker se koronavirus še vedno širi,” je povedal Tomažič. Dodal je, da v UKC Ljubljana drugič oboleli za covidom-19 zdravljenja v bolnišnici doslej še niso potrebovali.

Testi na protitelesa in občutek lažne varnosti

Tomažič je opozoril, da določanje protiteles po okužbi s koronavirusom oziroma cepljenju proti covidu-19 povzroča zmedo, saj obstajajo različne metode. Po njegovih besedah je pri tem najbolj natančen Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, a gre za zapletene postopke.

“Iz rezultatov testiranj protiteles, ki se izvajajo na različnih mestih po državi, ni mogoče razbrati, če je oseba zaščitena ali ne,” je opozoril Tomažič. Po njegovih besedah ti testi pokažejo zgolj, če se je organizem odzval na cepljenje. Tomažič zato svari pred lažno varnostjo zaradi tovrstnih testov.

Ivermektin ni čudežno zdravilo

Na vprašanja glede učinkovitosti zdravila ivermektin pri zdravljenju covida-19 je Tomažič opomnil, da ne gre za “čudežno zdravilo”. Pojasnil je, da v laboratoriju zdravilo deluje in učinkovito ustavi razmnoževanje koronavirusa, vendar bi pri človeku morali uporabiti prevelike odmerke, ki bi bili nevarni za zdravje.

Poleg tega bi bolnik zdravilo moral zaužiti v zgodnjem obdobju respiratorne pljučnice, ko se po Tomažičevih besedah bolniki še ne zdravijo v bolnišnici.

Ivermektin
Profimedia

Tomažič je opozoril, da v “različne zdravstvene ustanove prihajajo bolniki, ki želijo, da jim preventivno izdamo recept za ivermektin”. Zdravniki pa po njegovih zagotovilih tega ne počnejo, saj na možne škodljive učinke opozarjajo tudi nekatere mednarodne zdravstvene organizacije.

Ob tem je Tomažič izrazil upanje, da bo do konca leta za zdravljenje covida-19 na voljo zdravilo molnupiravir, ki bo nadgradnja cepljenja. “Raziskave trenutno kažejo, da deluje tudi proti različnim različicam koronavirusa, kar je zelo dobro,” je pojasnil Tomažič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje