Trije zdravniki o očitkih proticepilskih kolegov: “Nedopustno strašenje staršev”

Koronavirus 23. Dec 202116:14 2 komentarja
Cepljenje otrok, HPV
Profimedia

Odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije je zavrnil očitke Iniciative slovenskih zdravnikov (ISZ), ki je pozvala k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s cepivi proti covidu-19 v Sloveniji. V iniciativi so namreč navajali strokovno neutemeljena dejstva o cepivih. Med drugim so starše strašili, da bo zaradi cepljenja v Sloveniji umrlo nekaj deset otrok.

Strokovno mnenje odbora so pripravili zdravniki in znanstveniki Alojz Ihan, Tadej Avčin in Janez Tomažič. V njem so zavrnili navedbe Iniciative slovenskih zdravnikov, da bi cepljenje povzročilo 100 smrti na milijon cepljenih otrok, kar bi v Sloveniji pomenilo nekaj deset mrtvih otrok. “Ocena, ki ima očiten namen prestrašiti starše, ima videz statističnega preračuna, ki pa je s strokovnega vidika v celoti izmišljen in zavajajoč,” je v mnenju opozoril odbor.

Iniciativa je namreč napačno interpretirala medicinsko raziskavo, v kateri je med 43.448 odraslimi v trimesečnem opazovanem obdobju umrlo šest ljudi, od tega dva med cepljenimi in štirje med necepljenimi. “Nobena od teh smrti ni povezana s cepljenjem,” so poudarili člani odbora.

“Na ta način ISZ strokovno nepravilno, nepošteno in zavajajoče oceni, da bi cepljenje otrok v Sloveniji povzročilo nekaj deset smrti in s tem neosnovano in nedopustno straši starše in še posebej povzroča stiske staršev tistih otrok, ki so svoje otroke že cepili, mnogi tudi zaradi bolezenskih stanj (npr. otroci na bioloških terapijah), ob katerih je bilo otroke nujno zavarovati pred okužbo,” so zapisali.

V ZDA zaradi covida umrlo 700 otrok

Prav tako so pojasnili, da je covid-19 bolezen, ki je – v nasprotju s prepričanjem iniciative zdravnikov – lahko nevarna tudi za otroke. “Drži, da otroci bolj redko zbolijo zaradi covida-19 in je pri njih najhujših zapletov in smrti
relativno malo. Vendar covid-19 za otroke in mladostnike ni nenevarna bolezen,” so opozorili v odboru.

Ob tem so spomnili na podatke iz Združenih držav Amerike (ZDA), kjer se je od konca junija do sredine avgusta število tedenskih hospitalizacij otrok in mladostnikov zaradi covida-19 povečalo za skoraj petkrat, kar sovpada s povečanim kroženjem koronavirusa.

V Sloveniji je bilo po podatkih članov odbora do novembra s covidom-19 hospitaliziranih 40 otrok. Nekateri od njih so imeli precej hud potek bolezni, umrl pa na srečo ni nihče od njih. Medtem je v ZDA zaradi covida-19 do novembra umrlo 700 otrok, kar je covid-19 uvrstilo na deseto mesto vzroka smrti otrok v tej državi.

Miokarditis 30-krat pogostejši pri okužbi kot pri cepljenju

Pri najstnikih so ob cepljenju opazili redek pojav prehodnega miokarditisa, vendar je po okužbi s koronavirusom potek miokarditisa težji. Pri otrocih, mlajših od 16 let, je miokarditis 30-krat pogostejši pri okuženih s koronavirusom kot pri cepljenih proti covidu-19, so zapisali. Ob tem v odboru dodajajo, da se je do začetka novembra v ZDA proti covidu-19 cepilo 360.000 otrok, umrl pa ni nihče od njih.

Spomnili so tudi na sicer relativno redek zaplet po prebolelem covidu-19, večorganski vnetni sindrom, ki nastopi od dva do šest tednov po okužbi in je življenjsko ogrožajoča bolezen. “MIS-C se po znanih podatkih razvije samo po okužbi z živim virusom in bi s cepljenjem lahko preprečili večino teh primerov,” so poudarili.

Zavrnili so tudi očitke iniciative, da otroci ne morejo biti superprenašalci virusa. “Znani so dobro dokumentirani primeri, ko so otroci, mlajši od 12 let, okužili večje število sošolcev, ki so nato okužili svoje bližnje,” so pojasnili Ihan, Avčin in Tomažič.

Člani iniciative so med drugim očitali še, da morebitnih srednjeročnih in dolgoročnih učinkov cepiv še ne poznamo, da so sestave cepiv proti covidu-19 skrivnost, da niso bile opravljene študije genotoksičnosti in kancerogenosti cepiv in da gre pri novih cepivih za gensko terapijo. Vse očitke so člani odbora zavrnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje