Anglija je Slovenijo uvrstila na zeleni seznam. Kaj to pomeni?

Koronavirus 04. Avg 202123:12 > 09. Avg 2021 16:19
Delite:
Velika Britanija
Foto: Hannah Mckay/REUTERS

Anglija je Slovenijo in še šest drugih držav uvrstila na t. i. zeleni seznam držav. To pomeni, da potnikom ob vrnitvi iz teh držav ne bo treba v obvezno karanteno, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne.

Anglija je sedem držav – Nemčijo, Avstrijo, Slovenijo, Slovaško, Latvijo, Romunijo in Norveško uvrstila na t. i. zeleni seznam držav, poroča Sky News.

To pomeni, da potnikom po vrnitvi iz teh držav ne bo treba v karanteno, ne glede na njihov cepilni status.

Še vedno pa bodo morali potniki pred vstopom opraviti test, še enega pa dva dni po prihodu. Spremembe, ki jih je sprejelo britansko ministrstvo za promet, bodo začele veljati v nedeljo ob 4. uri zjutraj.

Potniki iz Slovenije (in ostalih držav EU) so lahko doslej v Anglijo brez obvezne karantene vstopili le, če so polno cepljeni. Necepljeni potniki so morali v karanteno.

Ali bodo podoben ukrep sprejele tudi druge britanske dežele, za zdaj ni znano.

Dražji bo tudi najem hotelske sobe, v kateri lahko posamezniki ob vrnitvi v Veliko Britanijo prestanejo karanteno. Od 12. avgusta bo treba namesto 1.750 funtov (2.053 evrov) za to odšteti 2.285 funtov (2.680 evrov).

Premier Boris Johnson je 19. julija kljub širjenju močno nalezljive različice delta in opozorilom, da je odločitev morda preuranjena, odpravil skoraj vse omejitvene ukrepe v Angliji. Odločitev je upravičil z uspešnim potekom cepljenja na Otoku, kjer je polno cepljenih 71 odstotkov odraslih. Tako so znova odprli nočne klube, namesto zakonsko predpisanih omejitev pa veljajo priporočila glede nošenja zaščitnih mask in upoštevanja razdalje ter uporabe potrdil o cepljenju, prebolelosti oziroma negativnem testu, piše STA.

Komentari

Vaš komentar