4 nadvse blagodejni učinki suhih sliv – med drugim pomagajo izgubiti kilograme

Magazin 30. Sep 202216:30
Suhe slive
Foto: Profimedia

Suhe slive veljajo za zelo hranljivo in bogato živilo. Imele naj bi več dobrodejnih učinkov na naš organizem. Preverite 4 pozitivne lastnosti, s katerimi se lahko pohvalijo.

Suhe slive naj bi vsebovale kar 15 različnih vitaminov in mineralov in prekosile naj bi celo navadne slive. Med njimi naj bi najbolj izstopali vitamin A, vitamin K, vitamin B2, B3 in B6, kalij, baker, mangan, magnezij in fosfor.

Dobrodejno delujejo na prebavo

Suhe slive naj bi bile dober vir topnih in netopnih vlaknin, zaradi česar naj bi blagodejno delovale na prebavni trakt. Pomagale naj bi predvsem pri rednem odvajanju blata. Pogosto se jih zato priporoča osebam, ki imajo težave z zaprtjem.

Pomagajo pri hujšanju

Suhe slive naj bi vsebovale malo maščob in naj bi bile popolna izbira za dopoldanski ali popoldanski prigrizek. Ker so zelo hranljive zaradi svoje sestave, se jih priporoča posameznikom, ki se lotevajo hujšanja. Da so živilo, ki pomaga pri hujšanju, kažejo tudi nekatere raziskave. Z njimi naj bi tako ugotovili, da suhe slive povečujejo občutek sitosti. V črevesju pa naj bi spodbujale tudi rast dobrih črevesnih bakterij, ki pomagajo pri absorpciji hranil in odstranjevanju toksinov.

Profimedia

Skrbijo za dobro kondicijo srca in ožilja

Suhe slive sodijo med tista živila, ki naj bi pomagala zmanjševati tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Blagodejne naj bi bile predvsem v primeru visokega krvnega tlaka in holesterola, seveda ob upoštevanju smernic zdravega prehranjevanja. Zato pa naj bi bil odgovoren predvsem kalij, ki ga vsebujejo suhe slive. Da so suhe slive res odlično živilo za ožilje, je pokazala tudi študija iz leta 2017, in sicer na populaciji ljudi iz Tajvana, s katero so ugotovili, da je sok iz suhih sliv pozitivno deloval na posameznike z visokim holesterolom. Udeležencem, ki so dnevno pili sok iz suhih sliv, naj bi se znižal slab holesterol in zvišal dober holesterol. Avtorji študije so sicer poudarili, da bi bilo za popolno zanesljivost teh rezultatov treba opraviti obsežnejšo raziskavo.

Krepijo kosti

Nekatere študije naj bi pokazale, da uživanje suhih sliv pozitivno deluje tudi na kosti in bolezni kosti, kot sta osteoporoza in osteopenija, za katere je značilna upadajoča kostna gostota. Suhe slive naj bi pomagale povečevati kostno gostoto. Raziskovalci niso povsem jasni, kaj naj bi v suhih slivah tako dobrodejno delovalo na kosti. Domnevajo, da bi bil za to lahko odgovorni vitamin K, fosfor, magnezij in kalij.

Prekomerno uživanje suhih sliv prinaša tudi nekaj tveganj. Pretirano uživanje lahko povzroči napenjanje, vetrove in celo drisko.

Članek je informativne narave. V primeru težav ali dvomov se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

VIR: https://www.medicalnewstoday.com/ in https://www.healthline.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.