Ameriškega turista je sladoled pri naših sosedih stal kar 450 evrov

Magazin 11. Sep 202206:00
Sladoled
Profimedia

Ameriškemu turistu so izdali globo v višini 450 evrov, ker si je sladoled privoščil na napačnem kraju, poroča Independent.

Moški si je sladoled (in pivo) namreč privoščil ob fontani dei Catecumeni in s tem prekršil pravila za ohranjanje “mestnega dekorja”, ki so ga v Rimu sprejeli leta 2017.

Ko je k njemu pristopila policija in ga prosila, naj se umakne, jih je moški ignoriral, poroča lokalni časopis La Repubblica. Po njihovih navedbah se je nesrečni turist nato zagovarjal, da pravil ni poznal, da ni vedel, da tam ne sme sedeti, in da ni razumel, kaj so mu govorili.

Fontana, ki je iz leta 1589 – zgradil jo je Battista Rusconi –, stoji na slikovitem rimskem trgu v soseski Monti. Okoli nje sicer pogosto postavijo zaščitni trak, ki turistom preprečuje, da bi sedeli na stopnicah ali robu fontane.

Pravilo za ohranjanje “mestnega dekorja” je namenjeno zaščiti zgodovinskih točk in znamenitosti. Poleg prehranjevanja je za moške prepovedano pohajkovanje po mestu brez srajce oz. majice, kopanje v fontanah in pripenjanje ljubezenskih ključavnic, še piše Independent. Dovoljeno pa je denimo pitje iz zgodovinskih pitnikov, vendar se pri tem usta ne smejo dotakniti curka vode.

Pred kratkim so tudi prepovedali uporabo e-skirojev, od januarja 2023 bodo v mestu dovoljeni le e-skuterji treh podjetjih, ki so jih odobrili. Tako želijo število e-skirojev zmanjšati za približno tretjino.

V načrtu je še nekaj pravil, s katerimi želijo ustaviti škodo čezmernega turizma, poleg prestolnice pa so ta načrtovana tudi ob obali Amalfi in v Benetkah.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.