Analiza: kaj tožba proti princu Andrewu pomeni za kraljevo družino

Magazin 15. Sep. 202108:00 > 08:19
Delite:
Princ Andrew
Foto: PROFIMEDIA

Kraljico Elizabeto II. so v ponedeljek slovesno s častno stražo in šetlandskim ponijem sprejeli na njenem priljubljenem škotskem posestvu, gradu Balmoral, kjer bo preživela svoj dopust. Oddih bo priložnost, da se bo kraljica po težkem letu, ko je umrl njen mož princ Filip, sprostila in preživela čas z najdražjimi na odmaknjenem viktorijanskem posestvu v škotski dolini Dee.

Toda namesto sprostitve je manj kot 24 ur po začetku dopusta britansko kraljevo družino zajela nova kriza. Princa Andrewa, vojvodo Yorškega, ki je star 61 let, je namreč ženska v New Yorku obtožila spolne zlorabe, ko je bila stara 17 let.

To ni prvič, da se člani kraljeve družine spopadajo s tožbo pred sodiščem, za CNN poroča Kate Williams, zgodovinarka in poznavalka kraljeve družine. Kot navaja, je leta 1978 princa Charlesa po nastopu v Ohiu tožil študent prava zaradi domnevnega odvzema “različnih pravic, zagotovljenih z (ameriško) ustavo” (a je bil postopek ustavljen). Leta 2002 je princesa Ana postala prva članica kraljeve družine, ki je bila obsojena za kaznivo dejanje po priznanju krivde, da je njen pes v parku ugriznil dva otroka. Toda ti primeri niso nič v primerjavi z obtožbami o spolnem napadu na mladoletno osebo.

Trditve Virginie Roberts Giuffre niso nove, ampak tokrat je prvič sprožila civilno tožbo proti devetemu v vrsti za britanski prestol. V tožbi zahteva odškodnino v znesku, ki ga bo izreklo sodišče. Predstavnik vojvodovih pravnih zastopnikov v torek ni želel komentirati sodnega postopka, prav tako ne Buckinghamska palača.

Kraljeva družina tradicionalno nastopa z mantro “nikoli se ne pritožuj, nikoli ne pojasnjuj”. Toda ta strategija kriznega upravljanja tišine tokrat morda ne bo zadostovala.

V zadnjih letih je bil Andrew ponavljajoč se lik v sagi o Jeffreyju Epsteinu. Leta 2019 je za BBC odgovarjal na vprašanja o svojih povezavah s pokojnim osramočenim finančnikom in odločno zanikal obtožbe Roberts Giufree in nedvoumno rekel, “da se to nikoli ni zgodilo”.

Kraljica Elizabeth in princ Andrew
Foto : PROFIMEDIA

Intervju, ki je potekal v prostorih palače, je po Andrewevem očitnem pomanjkanju sočutja do domnevnih Epsteinovih žrtev sprožil vihar. Katastrofalni nastop je zanj pomenil umik od kraljevih dolžnosti. V takratni izjavi je Andrew dejal, da se bo umaknil iz palače “za določen čas”, in obljubil, da bo “po potrebi pomagal pri katerikoli policijski preiskavi”. V preteklih letih se je Andrew večinoma umaknil od oči javnosti in se odločil za življenje na svoji posesti Royal Lodge v Windsorju.

Kljub javni obljubi, da bo pomagal pri preiskavi domnevne spolne zlorabe, ki sta jih nekoč organizirala Epstein in njegova ekipa, ameriški preiskovalci trdijo drugače. Januarja 2020 je takratni ameriški tožilec za južno okrožje New Yorka Geoffrey Berman povedal, da kljub obljubam princ “ni sodeloval”. Giuffrejini odvetniki prav tako trdijo, da je Andreweva odvetniška ekipa v preteklem letu oteževala njihova prizadevanja pridobiti informacije, zaradi česar je bil sodni postopek njihov edini ukrep – in to nas je pripeljalo do tam, kje smo danes.

Andreweve možnosti na tej točki nikakor niso enostavne. Po mnenju Melisse Murray, profesorice prava na univerzi v New Yorku, bi se lahko Andreweva pravna ekipa odločila, da bo namesto civilne tožbe raje sprejela sklep sodišča in odlok o finančni odškodnini. “Giuffre ne išče zaporne kazni, ne priznanja krivde, ne kazenskega pregona. Gre le za civilno tožbo za odškodnino,” pojasnjuje Murray.

Civilni primeri, kot je ta, se redko končajo s sojenjem pred poroto, pravi Murray. Pogosteje se rešujejo s sklepom ali poravnavo, pri čemer bi ta lahko pomenila težavo za kraljevo družino.

“V uradnih zapisih je navedena njegova izjava, da z njo ni imel nič. Zato bi se vsakršno prizadevanje, da bi se na tej točki poravnali, zdelo kot priznanje, da je v njenih trditvah nekaj resnice,” pojasnjuje Murray.

Opozoriti je treba, da Andrew nikoli ni bil kazensko obtožen. Če bi se zadeva nadaljevala, bi to lahko odprlo temeljito preiskavo proti članu kraljeve družine, poudarja Murray.

“Dovoliti, da se to dejansko nadaljuje – odkritja, izjave, dokazi – pomeni, da se lahko vse, kar se objavi v tej civilni tožbi, uporabi kot podlaga za kazensko ovadbo zoper njega ali katerekoli druge osebe, katere ime se pojavi v tem postopku,” pravi. “Princ bi moral precej premisliti o splošni izpostavljenosti.”

Kakorkoli se bo že odvil sodni postopek, kraljeva družina mora prebroditi tudi težave v odnosih z javnostmi. Pravni strokovnjaki nakazujejo, da za Andrewa ni poti nazaj.

Nigel Cawthorne, avtor knjige Princ Andrew: Epstein in palača, pravi, da verjetno ni v interesu družine, da bi se vojvoda vrnil k javnim dolžnostim. “Zelo težko se bo vrnil v prvo linijo monarhije s tožbo ali obsodbo.”

Alex McCready, vodja oddelka za ugled in zasebnost v londonski odvetniški pisarni Vardags, ki je specializirana za obravnavo primerov odmevnih strank, se strinja, da bi lahko posledice tožbe škodovale družinskemu ugledu.

“Pristop kraljeve družine ’dati glavo v pesek’ bo neizogibno sprožil kritike z vseh strani,” pravi. “Ne glede na pot, za katero se bo odločil princ Andrew, njegovemu ugledu je že bila storjena velika škoda, prav tako širši kraljevi družini, kar bo težko ublažiti.”

Amber Melville-Brown, vodja oddelka za medije in ugled v mednarodni odvetniški pisarni Withers, pove, da si je od tega težko opomoči, a ni nemogoče.

“Kot je princ Charles povedal voditelju in avtorju Jeremyju Paxmanu, je kraljeva družina navsezadnje žajfnica. Če je to res, serije ne bo kmalu konec,” pravi Melville-Brown. “Monarhija je več kot vsota njenih družinskih članov. Kljub napadu na ugled je to serija, ki je tudi v današnji kulturi prekinitve ne bodo odpovedali.”

Kraljica Elizabeth
Foto : PROFIMEDIA

Dodaja še, da ne obstaja “skrivni recept” za rehabilitacijo ugleda, ki bi ustrezal vsakemu okusu. Sprejemanje, obžalovanje, odgovornost so nekatere od sestavin, dostojanstvo, empatija in pozitivnost druge, ključni element pa je nadaljevanje opravljanja dela.”

In tu kraljica briljira, saj je bilo vse, kar je storila v dolgotrajnem vladanju, v službi njenega kraljestva.

Kljub tej krizi ni verjetno, da bi bil kraljičin ugled zaradi škandala oslabljen. Toda v dobi gibanja #jaztudi in sredi globalnega upoštevanja rase, avtoritete in privilegijev bi se to lahko spremenilo, in Andrew se bo nedvomno zavedal, kako pomembne bodo njegove naslednje poteze.

Avtorja: Max Foster in Lauren Said-Moorhouse

Komentari

Vaš komentar