Bo sojina omaka, če jo hranimo v omari, izgubila svoj okus?

Magazin 08. Okt 202212:13 1 komentar
sojina omaka
Profimedia

Za nekatera živila je popolna jasno, kje jih je treba hraniti, da se ne bodo pokvarila in da bodo obdržala svoj okus. Okoli drugih pa se krešejo mnenja. Omara ali hladilnik? V kleti ali stanovanju? Je bolje imeti jajca v hladilniku ali na pultu? Kaj pa sadje? Zadnje v vrsti živil, ki deli domače kuharje na tiste, ki prisegajo na hladilnik, in druge, ki ga hranijo v omari, je sojina omaka.

Sojina omaka, temelj azijske kuhinje, pridobiva priljubljenost tudi v gospodinjstvih po Sloveniji. Uporablja se za mariniranje in dušenje, postrežemo jo ob ribjih, mesnih in zelenjavnih jedeh, poda se tudi k rižu. V kuhinji pa lahko nadomešča okus soli; jedem namreč dodaja umami – peti okus, o katerem pred leti še nismo govorili.

Sojino omako pripravijo iz soje, žita, riža, soli in vode. Okus in barva sta odvisna od razmerij sestavin: če je več žit, je omaka svetlejša in bolj blaga, in obratno, manj je žit, temnejša je njena barva. Pripravi se jo lahko tako po klasičnem postopku s pomočjo mikroorganizmov kot s kemičnim postopkom, ki je hitrejši in cenejši. Vendar pa tako proizvedena omaka nima tolikšnega okusa in arome kot tradicionalna.

Se vam cedijo sline? Preverite, kako lahko s sojino omako ustvarite karameliziranega piščanca.

Kje je torej treba hraniti sojino omako? Mlečna kislina v omaki zavira rast bakterij, zato ni narobe, če sojino omako shranite v omarico ali shrambo. A bo omaka, shranjena v omarici, hitreje izgubila svoj okus in kakovost. Zato je bolje, če sojino omako shranite v hladilnik. Obvezno pa jo je treba hraniti v hladilniku, če sojini omaki dodate vodo.

Podobno velja tudi za paradižnikovo mezgo in razne pekoče omake, ki lahko po odprtju prav tako izgubijo kakovost in okus. Tudi te je bolje hraniti pri nizkih temperaturah.

Preberite tudi, zakaj mleka ne smete hraniti v vratih hladilnika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje