Dobro leto po lansiranju ChatGPT Google vrača udarec: prihaja Gemini

Digitalno 07. Dec 202319:47 0 komentarjev
Gemini
Foto: PROFIMEDIA

Google je v sredo lansiral model umetne inteligence z imenom Gemini. Gre za orodje, primerljivo zelo znanemu ChatGPT, le da naj bi bilo po prvih napovedih še sposobnejše. S tem naj bi Google omogočil razvoj svojih aplikacij za potrošnike in pametnih telefonov s programsko opremo Android. Za zdaj največjo neznanko igra ena od treh različic, v katerih bodo izdajali Gemini – to je najzmogljivejša različica Ultra, za katero testiranja še vedno potekajo.

Google je predstavitev pospremil z besedami, da gre za “največji in najsposobnejši model umetne inteligence”. Po napovedih bo Gemini v nasprotju z drugimi modeli umetne inteligence, ki se osredotočajo na eno področje, multimodalen. Vključeval bo več vrst medijev in združeval besedilo, sliko, zvok, video in programsko kodiranje.

“Prepričan sem, da bo prehod, ki smo mu trenutno priča z umetno inteligenco, najgloblji v naših življenjih, veliko bolj kot prehod na mobilne naprave ali splet pred njim,” je ob lansiranju Geminija zapisal Googlov izvršni direktor Sundar Pichai. Ta je prihod Googlovega modela sicer napovedal že junija, načrtovali pa so ga več let.

Generalni direktor družbe Google DeepMind Demis Hassabis pravi, da Gemini v 30 od 32 parametrov prekaša ChatGPT. Med večjimi prednostmi Geminija je sposobnost razumevanja ter interakcije z videom in zvokom. Kot pojasni Hassabis, niso testirali posamičnih modelov za zvok in video, temveč so od začetka stremeli k multimodalnosti. S časom naj bi pridobil še več čutil, poroča spletni portal theverge.com.

Gemini Gemini
Foto: BLOG.GOOGLE
Gemini Gemini
Foto: BLOG.GOOGLE

Z Geminijem so že nadgradili Googlov klepetalnik Bard, ob tem pa ga bodo vključili tudi v spletni brskalnik Chrome. S pomočjo nove umetne inteligence bodo nadgradili tudi tako imenovani oblak za shranjevanje podatkov.

Med tremi različicami največ dilem z Ultro

Gemini bo na voljo v treh različicah – Nano, ki bo namenjena mobilnim napravam, privzeti model Pro in Ultra. Prav zadnji bo najbolj izpopolnjen od treh, je pa zaradi tveganj še vedno v fazi varnostnega testiranja.

Kot poroča CNN, varnost različice Ultra trenutno ocenjujejo zunanji strokovnjaki. Notranji in zunanji pregled delovanja umetne inteligence je podjetje namreč moralo zagotoviti administraciji predsednika Združenih držav Amerike Joeja Bidna.

Vseeno tudi ta model ni popoln. Orodja umetne inteligence se, ko ne poznajo odgovora na vprašanje, pogosto obračajo k “haluciniranju”. Čeprav je Gemini na področju preverjanja dejstev po besedah podpredsednice za produkte pri podjetju Google DeepMind Eli Collins bolj zanesljiv, možnost halucinacij še vedno obstaja.

Da modeli umetne inteligence še vedno halucinirajo in imajo predsodke, dodaja tudi Hassabis. In prav zaradi halucinacij bo možnost Ultra sprva na voljo le izbranim strankam.

Za “izstrelitev” Geminija se je Google odločil le dober teden po prvi obletnici ChatGPT – ta je prvo leto delovanja obeležil 30. novembra. Orodje podjetja OpenAI je od takrat doživelo štiri posodobitve. Že januarja letos, torej v dobrem mesecu od lansiranja, je ChatGPT postal najhitrejše rastoča potrošniška aplikacija v zgodovini. V tem obdobju je namreč pridobil več kot 100 milijonov uporabnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!