Elvisovo letalo prodali na dražbi, potem ko je bilo 40 let parkirano v puščavi

Magazin 16. Feb 202308:45
Elvis Presley
Profimedia

Zasebno letalo Elvisa Presleyja je končno našlo novi dom.

Obrabljeni Lockheed 1329 Jetstar kralja rokenrola iz leta 1962, ki je bil skoraj 40 let parkiran v puščavi v mednarodnem letalskem centru Roswell v Novi Mehiki, je bil prejšnji mesec prodan na dražbi za 260.000 dolarjev. Priscilla Presley je bila prisotna na dražbi in je nagovorila množico zbranih ter opisala Elvisovo ljubezen do zbiranja avtomobilov in letal kot hobi, ki ga je poimenovala njegovo veselje.

Licitacija se je začela pri 100.000 $ in se je počasi dvigovala, preden je dosegla končno prodajno ceno, ki jo je dal neimenovani dražitelj po telefonu. Priscilla, ki je na začetku dejala: “To je moja prva dražba,” je bila do konca prisotna na dogodku. Po navedbah dražbene strani je Presley letalo kupil 22. decembra 1976 za 840.000 dolarjev in ga poleg dveh drugih letal v svoji zasebni floti uporabljal za prevoz svoje skupine TCB, rezervnih skupin, polkovnika Toma Parkerja in Memphis Mafije na turneje in nastope po vsej državi. Memphis Mafia je bil vzdevek, ki so ga mediji dali skupini prijateljev, sodelavcev, zaposlenih in bratrancev Elvisa Presleyja.

Zunanjost letala je precej obrabljena, vendar je notranjost retro vpogled v luksuzna zasebna letalska potovanja v dobi sredi stoletja. Na letalu je izviren kavč, prevlečen z rdečim žametom, ter potniški sedeži v isti barvi, ki se vrtijo in nagibajo. Lesene obloge in zlato okovje, vključno z okenskimi senčili, zaokrožujejo vzdušje letala iz 60. let, skupaj z zabaviščnim centrom z RCA- videorekorderjem in kasetofonom. Stranišče z umivalnikom in kuhinja, ki vključuje prostor za pripravo obrokov z avtomatom za pijačo in mikrovalovno pečico Kenmore, dopolnjujeta notranjost.

Po poročanju revije Robb Report je bil zadnji lastnik letala kalifornijski poslovnež Jim Gagliardi, ki je letalo leta 2017 kupil na dražbi za 430.000 dolarjev. Povedal je, da ga je nameraval uporabiti kot zanimivost za privabljanje strank za trgovca, ki ga ima v lasti, vendar letala nikoli ni prestavil iz Nove Mehike, pravzaprav ga glede na publikacijo ni nikoli niti enkrat osebno obiskal.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.