Gradijo rešitev ali vlak smrti? “To je največji gradbeni projekt na svetu”

Magazin 09. Jan 202405:10 0 komentarjev
V Mehiki odprli več kot 1500 kilometrov dolgo železniško progo, imenovano Majevski vlak
Foto: Profimedia

Ko bo ta projekt, vreden 26 milijard evrov, končan, bo prečkal 181 mest na jugovzhodu Mehike. Za mehiške oblasti je nova železnica rešitev, okoljevarstveniki pa trdijo, da se gradi vlak smrti.

Majevski vlak (Tren Maya) je mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador označil za največji gradbeni projekt na svetu. Gre za 1.550 kilometrov dolgo železniško progo, ki bo iz priljubljenega mehiškega turističnega mesta Cancun po dveh poteh vozila po polotoku Jukatan.

Tren Maya, kot so progo poimenovale mehiške oblasti, bo povezoval številne mehiške turistične znamenitosti, med njimi rezervate in arheološka najdišča majevske civilizacije, do katerih je bilo zdaj mogoče priti z avtobusom ali s taksijem. Ta megalomanski projekt je ocenjen na 26 milijard evrov, proga pa bo šla skozi 181 mest na jugovzhodu Mehike.

Potek železniške proge Majevski vlak na Jukatan
Potek železniške proge Majevski vlak na Jukatan (Foto: Profimedia)

Oblasti železnici pravijo tudi “vlak rešitve”, saj si obetajo gospodarski razcvet v obubožanih ruralnih območjih, a okoljevarstveniki mu pravijo “vlak smrti”. Železniška proga se namreč gradi brez poglobljenih študij o vplivu na okolje, okoljski aktivisti pa svarijo tudi, da bodo v nevarnosti jaguarji, opice in okoli 400 vrst ptic. In da bo zaradi te proge posekanih približno 10 milijonov dreves.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!