Ideja za počitniški izlet: Najboljši muzeji znanosti v Evropi

Magazin 27. Apr 202206:55 > 06:56 0 komentarjev
London, Muzej
Profimedia

Ste navdušeni nad znanostjo ali pa imate doma malega znanstvenika, ki ga navdušujejo eksperimenti in ima tisoč in eno vprašanje o vseh mogočih stvareh - od zgodovine do nastanka sveta, zakaj ne hodimo po rokah in kako je nastala Zemlja? Potem morate narediti načrt, kako boste čim prej obiskali čim več muzejev znanosti, ki odgovorijo na številna vprašanja.

Predlagamo, da se že te dni ogrejete v ljubljanski Hiši eksperimentov, ki sicer ni muzej, ampak pravi center znanosti za najmlajše, potem jo mahnite naprej do Bistre pri Vrhniki, nato pa kar naravnost do Pariza in Amsterdama. Svet je velik in znanost zanimiva, zato bo potovanje toliko bolj zabavno.

Sciences Museum, London, Anglija

Muzej naravoslovnih znanosti in tehnike so v Londonu odprli leta 1857. Danes ima muzej več kot 300 tisoč eksponatov, najbolj znani pa so: Stephenson Rocket (ena prvih parnih lokomotiv), rekonstrukcija modela DNK (Crick, Watson), diferencialni stroj (Charles Babbage), prvi reaktivni motor, Apollo 10 (lunarni model). Letno ga obišče okoli 3 milijone obiskovalcev. V Londonu pa je odličen muzej tudi Natural History Museum.

The Deutsches Museum, München, Nemčija

Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik (Nemški muzej mojstrovin znanosti in tehnologije) velja za največji (po prostornini) muzej znanosti  in tehnologije na svetu. Odprli so ga leta 1903, razstavljenih imajo okoli 28 tisoč predmetov s 50 različnih področij znanosti, letno pa ga obišče več kot 1,2 milijona obiskovalcev.

Cité des Sciences et de l’Industrie, Pariz, Francija

Pariz
Profimedia

Mesto znanosti in industrije najdete v parku La Villette, odprli pa so ga leta 1986. Najbolj obiskani deli muzeja, ki ga na leto obišče 5 milijonov ljudi, so planetarij, podmornica, IMAX gledališče ter posebni oddelki za otroke in najstnike.

Verkehrshaus der Schweiz, Lucern, Švica

Švicarski muzej transporta, ki so ga odprli leta 1959 ter velja za najpopularnejši muzej v Švici, vabi na ogled vseh oblik prevoza, vključno z avtomobili, letali, ladjami in lokomotivami.

Sciences Centre NEMO, Amsterdam, Nizozemska

Muzej ima svoje korenine v letu 1923, v današnjo stavbo, ki jo je narisal slavni arhitekt Renzo Piano, pa se je preselil leta 1997. Letno muzej, ki je namenjen predvsem otrokom in najstnikom, obišče okoli 700 tisoč obiskovalcev, kar ga uvršča na osmo mesto med nizozemskimi muzeji.

Camera Obscura and World of Illusions , Edinburg, Škotska

Muzej iluzij in obskurne kamere stoji v starem delu Edinburga poleg slavnega gradu. Je izjemno priljubljen pri otrocih in mladostnikih, tako kot Muzej iluzij v Ljubljani, ki je prav tako odlično obiskan.

Technisches Museum, Dunaj, Avstrija

Tehnični muzej, ki so ga odprli leta 1918, se ponaša z zelo veliko zbirko predmetov, med drugim tudi s prvim šivalnim strojem in prvo turbino na svetu.

Nobelmuseet, Stockholm, Švedska

Nobel muzej
Nobeelmuseet

Nobelov muzej je seveda posvečen Nobelovi nagradi in njenim prejemnikom od leta 1901 pa do danes. Odprli so ga ob stoletnici Nobelove nagrade leta 2001, najdete pa ga v starem delu mesta Gamla Stan v stavbi nekdanje borze, poleg muzeja pa sta Švedska akademija in Nobelova knjižnica.

Národní technické muzeum, Praga, Češka

Narodni tehnični muzej je največji češki muzej, namenjen shranjevanju in prikazovanju tehniške dediščine. Ustanovljen je bil leta 1908, na današnji lokaciji ob parku Letna pa je od leta 1941.

Tehniški muzej, Bistra pri Vrhniki, Slovenija

TEhniški muzej Bistra
TMS

Tehniški muzej Slovenije je bil ustanovljen leta 1951, namenjen pa je zbiranju, zaščiti in posredovanju slovenske tehniške dediščine. Sedež muzeja je v nekdanjem kartuzijanskem samostanu Bistra v Bistri pri Vrhniki, kjer so na nekaj več kot 6000 m² razstavnih površin na ogled stalne zbirke s področij kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, tiskarstva in elektrotehnike.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.