Imajo lahko mačke občutek krivde?

Magazin 27. Nov 202311:39 0 komentarjev
Mačka
Foto: PROFIMEDIA

Praskanje po kavču oziroma drugem pohištvu ali celo uriniranje po hiši včasih deluje, kot da se mačka kesa. Kaj o tem pravijo strokovnjaki?

Mačke včasih dajejo vtis, da točno vedo, kdaj so nekaj naredile narobe. Lahko se celo zdi, da svoje dejanje obžalujejo. A moramo vas razočarati, saj strokovnjaki pravijo, da mačke niso sposobne čutiti krivde.

Ko ljudje naredijo nekaj narobe, malomarno ali po nesreči, se običajno počutijo krive. To nam narekuje moralni kodeks ravnanja, ki se ga učimo od najzgodnejših let – pomembno orodje, ki nam omogoča sobivanje z drugimi ljudmi.

V nasprotju z nami mačke niso zavezane nobenemu moralnemu kodeksu primernega vedenja. Za mačke predmeti nimajo vrednosti in ne vedo, koliko denarja ste porabili za nov usnjen kavč oziroma kaj je denar.

Mačka
Foto: PROFIMEDIA

Mačke preprosto ne razumejo, zakaj vas popraskano pohištvo tako razjezi, zato kazni pri njih nikakor niso učinkovite.

Strokovnjakinja za vedenje mačk, veterinarka Teresa L. DePorter, pravi, da so mačke zelo slabe pri spravi in ​​nimajo prirojene sposobnosti za reševanje konfliktov (boj ali beg). Po njenem mnenju je to zato, ker so po naravi zelo samotarske živali, razen če so prisiljene živeti skupaj. In ker so samotarji, nimajo motivacije za razvoj te veščine.

Tako naj vas maček, ki se vam zdi poklapan, nikar ne pretenta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!