Kaj imajo skupnega netopirji in pevci death metala?

Magazin 30. Nov 202220:35
netopir
Foto: PROFIMEDIA

Danski raziskovalci so v nedavni študiji odkrili, da vrsta netopirjev pri proizvajanju nizkofrekvenčnih glasov za sporazumevanje uporablja enake vokalne strukture, kot jih pri petju uporabljajo death metalci.

Oboževalci death metala so morda našli svojo novo živalsko maskoto. Nova študija je namreč razkrila, da določena vrsta netopirjev pri oglašanju uporablja enake vokalne strukture kot pevci death metala. Raziskovalci z Univerze Južne Danske so preučevali, kako obvodni netopir – majhen, po Evropi in Aziji razširjen netopir – proizvaja zvok. Študija, ki so jo v torek objavili v PLOS Biology, se je osredotočila na to, kako netopir z različnimi strukturami svojega grla razširi svoj glasovni razpon.

Sporazumevanje z glasovi je za netopirje ključnega pomena. Zvok uporabljajo za to, da se orientirajo po okolici in locirajo svoj plen – gre za proces, imenovan eholokacija. Za lociranje uporabljajo izjemno visoke glasove, za komuniciranje med seboj pa nizke glasove. Netopirji, ki uporabljajo eholokacijo, imajo vokalni razpon sedem oktav. Pri večini sesalcev, tudi ljudeh, je ta razpon med tremi in štirimi oktavami.

Znanstveniki so se odločili raziskati, kako natanko obvodni netopirji ta vokalni razpon maksimirajo. Ekstrahirali so grla petih evtanaziranih netopirjev. Nato jim v telo spuščali zrak tako, da so posnemali njihovo dihanje. Tako so lahko opazovali, kako jim vibrirajo vokalne membrane. Pri tem so opazovali t.i. vestibularne plike oziroma gube, imenovane tudi lažne glasilke in njihovo vibriranje pri različnih frekvencah. Z lažnimi glasilkami netopirji ustvarjajo svoje nizkofrekvenčne glasove – enako kot to počnejo pevci death metal glasbe.

Lažne glasilke ležijo nad dejanskimi glasilkami. Imele naj ne bi nobene vloge pri proizvajanju človeškega govora, zato so jih tudi poimenovali lažne. Toda študije so razkrile, da so lažne glasilke ključne za nekaj unikatnih načinov oglašanja, denimo nizko “renčanje” pevcev death metala in grleno petje pevcev iz Mongolije ali Sibirije.

Predvidevanja danskih raziskovalcev so, da pri netopirjih pri ustvarjanju nizkih glasov lažne glasilke nadomestijo prave. Kljub temu pa še vedno ne znajo razložiti, o čem netopirji komunicirajo med seboj, ko te death metal glasove proizvajajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar