Kaj se zgodi, če lase umivate prepogosto? Kolikokrat na teden je priporočljivo?

Magazin 08. Nov 202116:15 0 komentarjev
umivanje las
Profimedia

Zdravje las in lasišča se zagotovo začne pri negi in pravilno umivanje je zagotovo eden od dejavnikov, ki vplivajo na to, kako so lasje videti.

Zato je treba najprej določiti tip las, saj je od tega odvisna nega. Tekstura in stanje las določata negovalno rutino pa tudi lažje iskanje izdelkov, ki so primerni za določeno vrsto las. Dobro vemo, da pravila niso enaka za vse.

Krhki in lomljivi lasje

Za krhke in lomljive lase so najbolj ustrezni negovalni izdelki, ki jih krepijo. Prav tako je treba biti previden pri česanju las – tega opravila se je treba lotiti nežno in s kakovostnim glavnikom. Tudi pri oblikovanju pričeske uporabite preparate, ki lase nahranijo, ne pa take, ki dodatno izsušijo. Še zlasti so priporočljiva hranljiva olja za lase, ki jih nanašajte na konice.

Tanjše lase lahko pogosteje umivate, saj hitreje postanejo mastni. Čeprav je veljalo prepričanje, da bo pogosto umivanje še dodatno izsušilo lase, se to ne bo zgodilo, če boste uporabljali ustrezne, kakovostne šampone in regeneratorje ter lase nežno posušili. Najbolje bo, če jih sušite na zraku in omejite uporabo sušilnika in likalnika za lase. Ta dva lahko dodatno poškodujeta krhko strukturo.

Močni in čvrsti lasje

Las, ki so močni in čvrsti, na otip malce grobi ter se ne mastijo tako hitro, ni treba pogosto umivati. V primeru prepogostega umivanja lahko postanejo bolj suhi. Take lase lahko umijete enkrat ali dvakrat na teden, da z njih odstranite umazanijo in osvežite lasišče. Najbolje bo, da ravnate po  občutku, ko gre za pogostost umivanja las.

Normalni lasje

Če so vaši lasje normalni in niso ne preveč mastni ali suhi, jih umijte enkrat do dvakrat na teden. To bo za tako vrsto las povsem dovolj.

Če so lasje poškodovani zaradi uporabe preparatov za oblikovanje las, krtač, sušilnikov in likalnikov, jih raje umivajte malce redkeje. Dobro je, da uporabite tudi masko za krepitev las, da si nekoliko opomorejo.

Ne pozabite na redno striženje konic, saj bodo tako lasje videti negovani in zdravi, pričeska pa osvežena in lepa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!