Kaj se zgodi s telesom in psiho, če sprehod postane redni del našega dneva?

Magazin 02. Apr 202307:30
sprehod
Profimedia

Sprehod je lahko lahka ali zahtevna aktivnost, odvisno od tempa in dolžine, v vsakem primeru pa vam prinaša ogromno pozitivnih učinkov. Povemo vam, zakaj bi bilo dobro, da si zanj vedno vzamete čas.

Včasih je sprehod zadnja stvar, ki nam pride na misel na zelo dolg dan, ko pridemo domov pozno in bi se najraje kar takoj odpravili v posteljo.

A tudi na tak dan bi si morali vzeti čas vsaj za kratek sprehod. Šteje že 15 minut.

Poglejmo, katerih pozitivnih posledic se lahko nadejate, če se vsak dan ali pogosto odpravite na sprehod:

Napolnite se z energijo

Kadar se morate malce prebuditi in zbistriti misli ter imate čas, se raje kot na skodelico kave odpravite na sprehod.

Že po 15 ali 20 minutah bi morali začutiti več energije, boljše razpoloženje in jasnejše misli. Ko boste pospešili srčni utrip in pretok krvi, boste hitro produktivnejši in pripravljeni na nove naloge. Mogoče boste celo zamenjali sprehod za kofein, kdo ve.

Za izboljšanje razpoloženja

Pravzaprav bi morali na sprehod ravno takrat, ko se nam ne ljubi in nimamo volje. Zakaj? Ravno zato, ker boste z gibanjem sprostili stres, žalost in negativna čustva, ki jih imate v sebi. Po sprehodu boste mirnejši, mogoče se določena težava ne bo več zdela tako velika. Pomembno je, da imate ventil za sproščanje stresa in ne dovolite, da se ta nakopiči.

Za boljši spanec

Če zvečer težko zaspite in se premetavate po postelji, je lahko krivo tudi to, da se ne gibate dovolj. Da porabite nekaj energije, naberete korake na vaši športni uri in se utrudite. Zvečer, ko boste legli v posteljo, si boste hvaležni. Vendar ne izvajajte hoje z intenzivnim tempom tik pred spanjem, saj nekatere to prebudi, namesto da bi jih uspavalo.

Lahko se znebite bolečine v hrbtu

Ste že čutili bolečino v spodnjem delu hrbta?

Ta se lahko pojavi zaradi prekomernega sedenja in dobra novica je, da jo lahko sami odpravite. Potrebujete več gibanja. Glede vaj se posvetujte z osebnim trenerjem, sami pa lahko začnete hoditi na sprehode, kar bo prav tako pomagalo pri lajšanju bolečine.

Dobro je za možgane

Kadar želite razbremeniti možgane in potrebujete sveže misli, pojdite na sprehod. Hoja lahko razbremeni mentalno utrujenost, izboljša spomin, vam omogoča boljšo osredotočenost, celo zmanjša tveganje za nekatere mentalne bolezni na dolgi rok … Sprehod deluje tako na možgane kot na telo.

Vzdržujete kondicijo in težo

Za vzdrževanje kondicije in teže je poleg prehrane potrebno redno gibanje. Veliko boste k temu pripomogli z rednimi sprehodi, tudi če minejo v počasnem tempu in so včasih krajši. Seveda ob tem potrebujete še vadbo, vendar boste že s hojo naredili veliko. Čez čas jo lahko stopnjujete in pričnete hoditi na manjši hrib.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.