Kdo je ženska, ki se je s kolumbijskim narkokraljem poročila pri 15 letih

Magazin 05. Feb 202420:09 0 komentarjev
Pablo Escobar in Maria Victoria Henao. (Foto: PROFIMEDIA)

Pablo Escobar se je poročil le enkrat v življenju. Kdo je Maria Victoria Henao, ki se je s kolumbijskim narkokraljem poročila pri rosnih 15 letih?

Kolumbijski mamilarski kralj Pablo Escobar je imel v življenju le eno veliko ljubezen. To je bila Maria Victoria Henao, ki se je z njim poročila, ko je bila stara komaj 15 let.

Njeni starši so poroko skušali preprečiti, a je Maria Victoria pobegnila od doma. Poročila sta se leta 1976. “Pabla sem spoznala, ko sem imela 12, on pa 23 let,” je zapisala v svojih spominih Ms. Escobar: My Life with Pablo (Gospa Escobar: moje življenje s Pablom). Kot opisuje, je bil njena prva in edina ljubezen v življenju. “Poročila sva se cerkveno, saj verjamem, da je zaobljube treba spoštovati,” piše N1 Sarajevo.

Po njenih besedah ji je Escobar dvoril na različne načine, kupil ji je, denimo, rumeno kolo in zapel podoknico.

“Trudil se je, da bi se počutila kot princesa. Prepričal me je, da je on moj princ,” je dejala. Pa vendar ni bilo vse tako pravljično. Maria je že pri 14-ih zanosila. “Nič mi ni bilo jasno,” je dodala. A vajeti je prevzel Pablo in Mario pospremil v nezakonito kliniko, kjer je opravila splav. “Bilo je zelo boleče, a nikomur nisem povedala. Le molila sem, da bo čim prej konec,” se v knjigi spominja Maria. Kljub stiski se je že naslednje leto z njim poročila. “Poročna noč je bila nepozabna, to je bil eden najsrečnejših trenutkov v mojem življenju,” je opisala. “Želela sem, da se čas ustavi. Za vedno sem želela ostati v njegovi bližini.”

Ko sta se poročila, je Escobar za sabo imel že nekaj ‘manjših’ prekrškov. Takrat je namreč začel graditi svoj mamilarski imperij.

Pablo Escobar, Maria Victoria Henao
Pablo Escobar in Maria Victoria Henao. (Foto: PROFIMEDIA)

“Vzgojen je bil v kulturi moškega šovinizma, kjer so ženske morale biti poslušne. Brez vprašanj so sledile svojim možem. Odraščala sem s Pablom, postala sem njegova žena in mati njegovih otrok,” je orisala v avtobiografiji.

Leta 1977 se jima je rodil sin Juan Pablo Sebastian, leta 1989 pa hči Manuela. “V prvih letih zakona nisem vedela, s čim se Pablo ukvarja.” A v njun dom so se v kratkem času začele ‘zlivati’ ogromne vsote denarja. Čeprav je Maria želela uživati v bogastvu, jo je vse bolj razjedal dvom, od kod prihaja denar. Takrat so se začele Escobarjeve afere in skoki čez plot. V družinski hiši naj bi si uredil “stanovanje za samce”, kjer je sprejemal svoje ljubice.

“To je bilo zelo boleče. Spomnim sem številnih prejokanih noči, ko sem le čakala na zoro,” je zapisala Maria. Escobarjev imperij je postajal vse mogočnejši, zločini vse bolj brutalni, vse pogosteje je bil v izgnanstvu, ženo pa je vse bolj skrbelo njegovo vzporedno življenje. Proti koncu so morali Maria in njuni otroci nositi preveze čez oči, ko so ga obiskovali na ‘varnih lokacijah’. Mario je vse bolj skrbelo za Pabla, njune otroke in svoje življenje. Leta 1993 se je z otroki preselila v hišo, ki jo je varovala vlada. Decembra istega leta je Escobar padel pod streli kolumbijske policije.

Po njegovi smrti je z otroki prebegnila v Argentino, kjer so si spremenili imena. Maria je postala Victoria Henao Vellejo. Leta 1999 sta bila Maria in sin Juan Pablo aretirana zaradi suma pranja denarja, nekaj mesecev sta preživela v priporu. Skoraj 20 let po izpustitvi iz pripora se je Maria spretno izogibala javnosti, o svojem življenju pa je začela glasneje pripovedovati šele v zadnjih letih.

Pravi, da se še danes ne more sprijazniti z grozodejstvi, ki jih je Pablo storil. “Sram me je, žalosti me, kar je Pablo storil. Ne le družini, ampak celi Kolumbiji,” je dejala.

Leta 2018 se je v intervjuju za W Radio javno opravičila za svoj molk. “Prosim odpuščanja za vse, kar sem storila v mladosti,” je med drugim dejala. Povedala je še, da ni bila članica kartela ter da ni uživala sadov “Escobarjevega dela”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!