Matcha čaj – kaj o njegovih blagodejnih učinkih pravijo študije?

Magazin 22. Mar 202210:00 0 komentarjev
Matcha
Profimedia

Če ste naveličani jutranje kave, preizkusite matcha čaj, ki vas bo poživil in okrepil. Ima visoko vsebnost antioksidantov in zato izredno blagodejno deluje na naše zdravje.

Matcha čaj je posebna oblika japonskega zelenega čaja. Velja za tradicionalni čaj, ki se ga povezuje s ceremonijami in meditacijo. Tudi njegova izdelava poteka na zelo poseben način. Obdelava se začne že nekaj tednov pred pobiranjem čajnih lističev, ko čajevce prekrijejo s ponjavami in zaščitijo pred neposredno svetlobo sonca. To upočasni njihovo rast, lističi pa ohranijo veliko klorofila, kar se kaže tudi v živahni zeleni barvi čaja. Obrane lističe obdelajo s paro, posušijo, odstranijo vsa stebelca in nečistoče ter naredijo prah. Za 30 g matche kamniti mlin potrebuje kar eno uro dela. Čaju se pripisuje tudi izjemne zdravilne učinke.

Izjemno bogat z antioksidanti

Antioksidanti so hranila, ki lovijo škodljive proste radikale v telesu in varujejo naše celice pred poškodbami. Matcha čaj naj bi veljal za živilo, ki je pri vrhu po vsebnosti antioksidantov med vsemi živili. Vseboval jih naj bi celo 3-krat več od preostalih zelenih čajev.

Po podatkih raziskav lahko z uživanjem matche povečamo raven antioksidantov v organizmu in zmanjšamo tveganje za razvoj številnih kroničnih bolezni.

Izboljšuje kognitivne funkcije in delovanje možganov

S študijo so pokazali, da naj bi matcha pomagala krepiti kognitivne sposobnosti. V raziskavo so zajeli 23 posameznikov, ki so opravili kognitivne teste na začetku in na koncu študije, merili in analizirali so delovanje njihovih možganov. Udeležence so razdelili v dve skupini. Prva skupina je dlje časa uživala matca čaj, kontrolna skupina pa placebo čaj. Študija je pokazala izboljšanje kognitivnih funkcij, boljšo koncentracijo in sposobnosti pomnjenja pri udeležencih, ki so uživali matcho.

Profimedia

Krepi zdravje zob

Matcha je zelo bogat z antioksidantom katehin, ki naj bi pomagal v borbi proti številnim obolenjem. Prav antioksidant epigalokatehin galat pa naj bi pomagal do boljšega ustnega zdravja. Ta naj bi namreč zaustavljal širjenje škodljivih bakterij v ustih in pomagal ohranjati zdravo ravnovesje. Nekateri viri pravijo, da naj bi pomagal lajšati celo parodontozo zob.

Blagodejno deluje na srce in ožilje

Prav katehin naj bi bil odgovoren tudi za pozitivno delovanje matcha čaja na srce in ožilje. Zeleni čaj nasploh naj bi imel pozitiven vpliv na povišan pritisk in holesterol. A kljub temu strokovnjaki opozarjajo, da je treba biti previden, saj zeleni čaji (tudi matcha) vsebujejo kofein.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se nujno posvetujte z ustreznim strokovnjakom!

VIRI: www.healthline.com, www.webmd.com in www.health.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!