Med 50 najboljših na svetu se je uvrstila tudi slovenska restavracija

Magazin 19. Jul 202219:04 1 komentar
hiša franko
Srdjan Živulović/Bobo

Prvo mesto na seznamu najboljših restavracij na svetu za letošnje leto so zasedli Skandinavci, znana slovenska restavracija pa je zasedla 34. mesto.

Seznam najboljših restavracij na svetu za leto 2022 je razkril najboljše gurmanske destinacije na svetu.

Za najboljšo restavracijo je bila letos okronana danska restavracija Geranium, ki streže sezonske brezmesne skandinavske jedi na nenavadni lokaciji: v osmem nadstropju danskega državnega nogometnega stadiona. Da bi pri zaposlenih obdržali dobro razmerje med službenim in zasebnim življenjem, je odprta zgolj štiri dni v tednu.

V Geraniumu boste za obed plačali približno 430 evrov.

Drugo mesto je zasedla perujska, tretje mesto pa španska restavracija.

Med 50 najboljšimi tudi slovenska restavracija

Na seznam se je uvrstila tudi slovenska restavracija, in sicer Hiša Franko, ki je edina restavracija z dvema Michelinovima zvezdicama v Sloveniji. Zasedla je 34. mesto. Ob dosežku so na Facebook profilu Hiše Franko zapisali: “Na zdravje naši neverjetni ekipi! Smo hvaležni in ponosni.”

Iz naše soseščine sta na seznamu le še Italija, ki se na seznamu pojavi šestkrat, in Avstrija, ki se, tako kot Slovenija, na seznamu pojavi enkrat.

Vsaka restavracija lahko prvo mesto zasede le enkrat, po tem pa vstopi v program “Najboljša med najboljšimi”.

V 20 letih, odkar podeljujejo nagrade najboljšim restavracijam, ni nikoli zmagala restavracija, ki ne bi prihajala iz Evrope ali Severne Amerike. Vse dosedanje zmagovalne restavracije so locirane v Španiji, Združenih državah Amerike (ZDA), Združenem kraljestvu, Franciji, Italiji in na Danskem.

Celoten seznam si lahko ogledate TUKAJ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje