Najvarnejše mesto v Nemčiji, znano po hotelu, ki sprejme le dva gosta

Magazin 05. Sep 202212:42
Amberg
PROFIMEDIA

Hotel v nemškem mestu se je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisal kot najmanjši hotel na svetu.

Pravljični Amberg je bavarsko mesto na jugovzhodu Nemčije, ki leži ob reki Wills in je eno od mest, v katerem ne boste srečali veliko turistov. Ta srednjeveški lepotec je zaradi oblike dobro ohranjenega obzidja dobil vzdevek Ei (jajce). Če se znajdete v Münchnu, Nürnbergu ali Regensbergu, je Amberg lahko destinacija za enodnevni izlet.

Amberg
PROFIMEDIA

Zahvaljujoč železovi rudi je imelo mesto v preteklosti dovolj sredstev za gradnjo mogočne trdnjave, ki je nekoč imela okoli sto obrambnih stolpov. Zato ne preseneča, da je srednjeveški pisar Michael Schweiger rekel: “München je najlepše knežje mesto, Leipzig najbogatejše, Amberg pa je najvarnejše!”

Ogled mesta Amberg lahko začnete z železniške postaje na vzhodni strani starega mestnega jedra in sledite poti, ki vodi zunaj mestnega obzidja. Takoj za vogalom so Nabburška vrata. Nekoč so stolpi okoli teh vrat služili kot ječe za zločince in sovražnike.

Eden najboljših načinov za vpijanje lokalnega vzdušja je obisk Marktplaca, ki je še posebej živahen ob sobotah, saj se takrat na stojnicah zbere veliko ponudnikov z najrazličnejšimi izdelki.

Marktplatz
PROFIMEDIA

Na južni strani stoji gotska katoliška cerkev sv. Martina, zgrajena leta 1421. 92 metrov visok stolp so dodali šele 300 let kasneje.

Videli boste tudi mestno hišo iz 14. stoletja s čudovitim zunanjim stopniščem in balkonom, če pa se spustite do reke, se lahko odpravite na izlet z ladjo ali peš do letalskega muzeja ali “najmanjšega hotela na svetu”.

Amberg
PROFIMEDIA

Da bi zapravil čim manj denarja, je nemški ženin zgradil hišo na nekaj več kot dva metra velikem prostoru med dvema stavbama v Seminargase. Od takrat se hiša, ki je danes luksuzni hotel, v lokalnem narečju imenuje Eh’haeusl (Ehe-Haus ali zakonska hiša). Čeprav je ozek, hotel gostom ponuja spalnico, kopalnico in dnevno sobo s kaminom.

Ker zaposleni nimajo kje bivati, so gostje v hotelu sami. Po legendi, ki se sliši tudi kot odličen marketinški trik, bodo tisti pari, ki bodo tam prenočili, imeli srečo v ljubezni, cena nočitve v hotelu pa je 240 evrov, poroča punkufer.dnevnik.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.