Kakšno juho vsak dan jedo člani najstarejše družine na svetu (RECEPT)

Navdih 18. Feb 202405:29 0 komentarjev
Juha, ki jo vsak dan je najdlje živeča družina na svetu
Foto: PROFIMEDIA

Italijanska kuhinja je znana po raznolikosti okusov in bogati kulturni dediščini. Med številnimi tradicionalnimi jedmi, ki krasijo jedilnike po vsej Italiji, izstopa mineštra – zdrava in okusna juha s preprostim, a izjemnim okusom. Prav vsak dan pa se znajde tudi na krožniku najdlje živeče družine na svetu.

Poleg Okinave na Japonskem, Ikarije v Grčiji, Nicoye v Kostariki in mesta Loma Linda v Kaliforniji je tudi italijanski otok Sardinija na seznamu tako imenovanih modrih con.

Gre za geografska območja, na katerih naj bi ljudje živeli dlje in bolj zdravo v primerjavi z drugimi deli sveta. Raziskovalci proučujejo te skupnosti in njihove navade, da bi bolje razumeli dejavnike, ki vplivajo na dolgoživost in zdravje.

Eden od teh je tudi raziskovalec Dan Buettner, ki že leta preučuje navade ljudi v modrih conah. V objavi na Instagramu je delil, kaj vsak dan jé najdlje živeča družina na svetu. Gre za mineštro iz treh vrst stročnic, kisli kruh, zraven pa spijejo kozarec rdečega vina.

Mineštra je gosta italijanska juha, ki je narejena iz velikega števila različne zelenjave in vsebuje veliko hranilnih snovi – od prehranskih vlaknin, mineralov, vitaminov do fitokemikalij. Zelenjava je prilagojena letnemu času, a na vsakem krožniku mora biti vsaj nekaj stročnic in manjših testenin iz zdrobove moke, imenovane fregola, ki so na Sardiniji izjemno priljubljene, piše portal Punkufer.hr, ki je delil tudi recept za to zdravo juho.

Sestavine:

  • 800 g narezanih paradižnikov
  • 150 g testenin
  • 120 g sesekljanega koromača
  • 100 g pisanega (pinto) fižola
  • 100 g boba
  • 70 g čičerike
  • 60 g naribanega sira pekorino (pecorino)
  • 3 večji krompirji
  • 2 stebli zelene
  • 2 korenčka
  • 2–3 stroki česna
  • 1 čebula
  • oljčno olje
  • sol in poper po želji
  • sveža bazilika
  • svež peteršilj
Juha, ki jo vsak dan je najdlje živeča družina na svetu
Foto: PROFIMEDIA

Priprava:

Bob, fižol in čičeriko namočimo že dan prej in jih čez noč pustimo v vodi.

V večji posodi segrejemo malo olja, na katerem prepražimo čebulo, korenje in stebla zelene. Vse skupaj dušimo približno pet do osem minut, da se zmehčajo.

Dodamo sesekljan česen, premešamo in vse skupaj pražimo še pol minute.

Nato narezan paradižnik, krompir, koromač, peteršilj in baziliko.

Na koncu pa še namočen bob, fižol in čičeriko.

Vse sestavine prelijemo z vodo – dolijemo 1,5 do 2 litra vode. Vse sestavine morajo biti pod vodo.

Ko juha zavre, zmanjšamo temperaturo in vse skupaj kuhamo približno 90 minut oziroma toliko časa, da so bob, fižol in čičerika popolnoma kuhani.

Med kuhanjem in po potrebi dolijemo še vodo.

Proti koncu kuhanja dodamo testenine in vse skupaj kuhamo še 10 minut.

Po želji začinimo s soljo in poprom.

Juho postrežemo z žlico oljčnega olja in nekaj naribanega sira.

Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!