Lažna pita s šparglji: recept za preprosto jed brez moke, ki navduši vsakogar

Navdih 26. Apr 202415:46 0 komentarjev
pita s šparglji
Foto: PROFIMEDIA

S tem preprostim receptom boste lahko ustvarili odlično pito, ki bo zagotovo navdušila vaše brbončice.

Šparglji, ki veljajo za znanilce pomladi, so osnova za različne kulinarične mojstrovine.

Medtem ko jih pogosto uporabljamo v solatah ali kot prilogo, je njihova svežina in nežen okus popolna kombinacija za slane pite.

Punkuferer.hr je objavil recept za “lažno pito” s šparglji, torej pito brez moke.

S štirimi vrstami sira in popečeno slanino nič ne more biti povprečno, svežina mlade čebule pa piti daje pravi pomladni okus. Jed je pripravljena v manj kot eni uri in je tako preprosta, da ne potrebujete predhodnih pekovskih izkušenj.

Sestavine

  • 50 g masla
  • 250 g špargljev
  • 12 tanko narezanih rezin slanine
  • 1 šopek mlade čebule (5 kosov), drobno sesekljane
  • 3 stroke česna
  • 5 velikih jajc
  • 200 ml polnomastnega mleka
  • 100 g rikote
  • 50 g sira gruyère, drobno naribanega
  • 75 g parmezana, drobno naribanega
  • 50 g čedarja, drobno naribanega
  • sol
  • poper
  • zelena solata, za serviranje

Priprava

Pečico segrejemo na 190 stopinj, pravokoten pekač v velikosti 20 x 25 centimetrov pa namastimo z maslom. Šparglje blanširamo pet minut v vreli slani vodi, odcedimo in odstavimo.

V manjši ponvi na zmernem ognju prepražimo slanino, da postane hrustljava. Odvečno maščobo popivnamo s kuhinjskim papirjem in pustimo, da se ohladi. Ponev prav tako obrišemo s papirjem, dodamo maslo in dve minuti pražimo mlado čebulo. Dodamo sesekljan česen in dušimo še pet minut.

Jajca stepemo, dodamo mleko in rikoto, dobro premešamo ter začinimo s soljo in poprom. Dodamo nariban gruyère, 50 g parmezana, ves čedar in popraženo slanino. Zmes vlijemo v pekač, nato pa po površini nežno razporedimo šparglje in potresemo s preostalim parmezanom.

Pečemo 25-30 minut oziroma dokler se lažna pita ne začne lepo barvati in v celoti strdi.

Po želji postrežemo z zeleno solato.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!