Neobičajne navade po svetu: pljunek v dlan je znak pozdrava in spoštovanja

Magazin 03. Okt 202305:50
pleme masaji
PROFIMEDIA

Popotnike lahko v marsikateri državi presenetijo tamkajšnje neobičajne navade. Predstavljamo vam jih nekaj.

Popotnik lahko ob obisku nekaterih držav zaradi kakšne nenavadnosti doživi kulturni šok. Za tisto okolje so popolnoma običajne, prišleka pa hitro pustijo odprtih ust. Predstavljamo vam nekaj nenavadnih običajev iz Indije, Kenije, Južne Afrike, Mehike in Finske.

Kje je toaletni papir?

Mnogi turisti so ob obisku Indije presenečeni, ko ugotovijo, da v indijskih straniščih najpogosteje ni toaletnega papirja. Indijci imajo namreč namesto tega običajno poleg stranišča le manjše vedro z vodo ali nameščeno dodatno vodovodno cev, ki se uporablja za umivanje.

Razlog se med drugim skriva tudi v kanalizacijski napeljavi, katere cevi so manjšega premera in jih lahko pridobitev sodobnega časa, toaletni papir, hitro zamaši, pišejo na portalu Punkufer.dnevnik.hr.

Pljunek v pozdrav in spoštovanje

Čeprav je v večini držav pljuvanje označeno za neprimerno, ima to pri plemenu Masaji v Keniji popolnoma drugačen pomen. Pljuvanje pri Masajih pomeni znak spoštovanja.

Tako bodo člani plemena pred rokovanjem pljunili v dlan in nato prisrčno podali roko. Pljunka pa ne ponudijo samo pri rokovanju, ampak tudi pri drugih pomembnih prelomnicah. Pljunkov so zato med drugim deležni novorojenčki, pa tudi neveste na porokah.

Prepovedane rože

Poklanjanje rož in vrtnic običajno pomeni simbol ljubezni in naklonjenosti.

Nič drugače ni niti v Mehiki, vendar je treba biti tam zelo previden pri izbiri barve. Če boste želeli tam narediti dober vtis z rožo ali vrtnico, se nikar ne odločite za rumeno barvo. Ta barva namreč v Mehiki simbolizira smrt.

Namesto ognjemeta pohištvo skozi okno

Če v večini držav po svetu novo leto pričakajo z veličastnim ognjemetom, imajo v Južni Afriki od konca apartheida nekoliko drugačno tradicijo. Novo leto namreč pozdravijo z metanjem pohištva skozi okno. Ker pohištvo običajno leti na ulice, “južnoafriški ognjemet” policija vsako leto skrbno nadzoruje, da ob proslavljanju ne bi bil poškodovan kakšen ulični sprehajalec.

Na portalu Punkufer so ob tem zapisali, da prebivalci te države ob tej tradiciji s pridom združijo prijetno s koristnim, saj se tako z minimalnimi napori znebijo kosovnih odpadkov.

Srečanja v finski savni

Savna ima v finski kulturi izjemno velik pomen. Ne služi le kot prostor za sprostitev, ampak tudi kot prostor za razprave o poslovnih zadevah ali celo politiki. Na Finskem je tako nekaj popolnoma običajnega, da se poslovni partnerji ali sodelavci na sestanek in sproščen pogovor odpravijo kar v savno.