Nova znanstvena odkritja o čokoladi: bo čokolada bolj zdrava?

Magazin 30. Mar 202317:37 0 komentarjev
Čokolada
PROFIMEDIA

Raziskovalce na Univerzi v Leedsu je zanimalo, kako se proces topljenja čokolade v ustih odvija na molekularni ravni. Zato so razvili umetni jezik, ki posnema teksturo, razporeditev površine in mehanske lastnosti človeškega jezika. Rezultati meritev so pokazali, kaj ob topljenju čokolade povzroča slasten občutek v ustih.

“Želeli smo razumeti, kaj je glavni dejavnik, ki med topljenjem čokolade sproži gladek občutek,” je za ameriško poljudnoznanstveno revijo Scientific American pojasnil raziskovalec Siavash Soltanahmadi. S sodelavcem sta košček čokolade položila na biomimetični jezik in opravila meritve topljenja. Na podlagi meritev sta proces uživanja čokolade razdelila na tri faze: trdo, raztopljeno in emulzijo, še poroča revija.

Kaj torej povzroča slasten občutek v ustih?

Znanstveniki so ugotovili, da je prijeten občutek čokolade v ustih odvisen od sprostitve maščobnega filma, ki prekrije jezik. Soltanahmadi pojasnjuje: “Bolje kot koliko je v čokoladi maščobe, je pomembnejše to, kje je.”

čokoladni browniji
PROFIMEDIA

Pri Scientific American menijo, da to odkritje za slaščičarje predstavlja nove smernice priprave sladic. Ti bi lahko z vnosom večje količine maščobe v zgornje plasti čokoladnih sladic in zmanjšanjem maščobe v njihovi notranjosti pripravili bolj zdravo sladico, ki pa bi se v ustih topila povsem enako.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!